Pleegzorg Limburg: "Al 3 Limburgse kinderen konden dit jaar niet terecht in een crisisgezin"

Pleegzorg Limburg trekt aan de alarmbel. Er is een groot gebrek aan pleeggezinnen die crisisopvang kunnen bieden aan kinderen en jongeren in nood.  De organisatie doet daarom een oproep naar kandidaat-pleeggezinnen die wel erg flexibel moeten zijn. 

Pleegzorg Limburg kreeg dit jaar al vijf crisisvragen binnen voor kinderen tussen 0 en 4 jaar. En maar voor  2 kinderen kon de organisatie een oplossing vinden in een pleeggezin.  Christel Palmans, de coördinator crisispleegzorg, vindt het schrijnend.  "Maar het probleem stelt zich al langer.  Ook vorig jaar konden we 39 keer geen antwoord bieden bij gebrek aan pleeggezinnen":

Heel vaak pasgeboren baby's

De kinderen die bij Pleegzorg Limburg terecht komen zijn tussen 0 en 18 jaar en hun crisisvraag kan erg uiteenlopend zijn, zegt Christel Palmans. "Het kan bijvoorbeeld gaan om  een mama die dringend in het ziekenhuis moet opgenomen worden,  die geen familie of vrienden heeft om op terug te vallen en dus niet weet waar ze met haar kindje terechtkan. Maar het kan ook gaan om kinderen of jongeren die in een onveilige gezinssituatie verblijven en waar de jeugdrechter of een andere instantie ingrijpt".

Vanavond bellen voor opvang morgen

Pleegzorg Limburg gaat nu op zoek naar extra pleeggezinnen om zulke kinderen op te vangen. Zo is er op 10 februari een info-avond in Genk.  Nieuwe pleeggezinnen moeten wel erg flexibel zijn,  waarschuwt Palmans.

"We moeten ze eigenlijk 's avonds kunnen bellen om morgen een kind op te vangen. Vandaar dat we ons in eerste instantie richten op huismoeders, huisvaders, jonggepensioneerden of mensen met een erg flexibele werkgever."  Meestal is de crisisopvang van korte duur, tot maximaal 2 weken, maar soms moeten gezinnen toch ook langer beschikbaar blijven. 

Meest gelezen