Politieke stilstand dreigt initiatieven hernieuwbare energie op de lange baan te schuiven

Onze groene stroom is nú al opgebruikt, na 35 dagen in het nieuwe jaar. Vanaf nu verbruiken we met z’n allen in onze huizen en onze bedrijven zogenoemde grijze stroom. Dat is elektriciteit opgewekt uit steenkool, gas, olie of kerncentrales. Grey Day dus. Vorig jaar viel Grey Day op 4 februari. Dit jaar op 5 februari. Een klein beetje beter dus, want dat betekent dat er meer groene stroom is. Maar daar mogen we absoluut nog niet tevreden mee zijn. 

Elk jaar berekent de VRT Grey Day, of de dag waarop alle hernieuwbare energie in ons land op is. Als we onze klimaatdoelstellingen willen halen, moest die dag dit jaar op 10 februari vallen. Zes dagen later dus dan in 2019. Helaas, dat is niet gebeurd.

Nochtans, het gaat de goeie richting uit. Vorig jaar leverden de Belgische windmolenparken 37 procent méér stroom dan in 2018, een record. Dit voornamelijk dankzij onze inspanningen op het vlak van offshore windparken. En dit jaar belooft het nog beter te worden. Want tegen eind 2020 zullen 2 nieuwe windmolenparken voor onze kust in gebruik worden genomen. We hebben dan alles samen 8 windparken op zee, die stroom zullen produceren voor 2,2 miljoen gezinnen, of bijna de helft van de Belgische huishoudens.

We moeten blijven inzetten op windenergie, op land, en op zee. We zijn daar top in. Belgische bedrijven halen wereldwijd contracten binnen om windmolenparken op zee te bouwen. ZF Wind Power uit Lommel bijvoorbeeld pioniert al jaren met de bouw van tandwielkasten voor windmolens en oogst daar wereldwijd succes mee. Die expertise moeten we gebruiken en moeten we optimaal laten renderen. Ze is van een cruciaal economisch belang.

De zon

Maar ook op zon moeten we meer inzetten. Vandaag realiseert Vlaanderen met ongeveer 2.500 megawatt aan zonnepanelen 4,4 procent van het zonnepotentieel. Er zijn dus nog heel wat daken en oppervlakten geschikt om panelen te plaatsen.

De doelstelling van 3.700 megawatt eind 2020 behalen we als we 6,5 procent van dat potentieel zouden benutten. Wetende dat zonnepanelen op dit moment meer opbrengen dan geld op een spaarboekje is dit een kans die we niet onbenut mogen laten.

Met alle opgebouwde knowhow rond hernieuwbare energie in ons land kunnen we een voorsprong nemen op anderen. Het kan onze economie veel werkgelegenheid opleveren waar we jaren de vruchten van zullen plukken. 

Politieke stilstand

Maar politieke stilstand fnuikt veel initiatieven en dreigt alles op de lange baan te schuiven. Het was pijnlijk te zien hoe de Belgische regering in december op de valreep een weinig ambitieus klimaatplan klaar had terwijl de milieutop in Madrid reeds was begonnen.

Wij staan klaar om onze beleidsmakers de hand te reiken. We moeten er de komende jaren absoluut voor zorgen dat de opstart van nieuwe windparken voor de Belgische kust zo vlot mogelijk verloopt. Die windparken zijn van primordiaal belang voor de bevoorradingszekerheid van ons land. 

Er moet zo snel mogelijk een nieuwe federale regering komen in ons land, liever vandaag dan morgen

Er zijn voorbeelden in het buitenland die aantonen welke richting het uit moet. Denemarken bijvoorbeeld. Dat land slaagde er vorig jaar in om 47 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen. En daar is vooral windenergie verantwoordelijk voor. Bij ons leveren de 6 offshore windparken die nu al operationeel zijn 5 à 6 procent van de totale elektriciteitsproductie. 

Toegegeven, de Denen hebben met de Noordzee en de Baltische Zee veel meer plaats om windmolens te bouwen. Dat voordeel hebben ze. Maar dan nog. In de jaren 70 - tijdens de oliecrisis - hebben ze beslist om de knop helemaal om te draaien. Tegelijk kreeg het Deense Energieagentschap een centrale rol. Het tekent mee het beleid uit, maar voert het ook mee uit. Sindsdien gaan energie en milieu er hand in hand.

Aan Denemarken kunnen we dus een voorbeeld nemen, maar ook aan Nederland. Daar hebben ze het lef om moeilijke knopen door te hakken. Hoe kan het anders dat ze daar beslist hebben om tegen 2030 anderhalf miljoen huizen van het gasnet te halen? Hoe kan het anders dat ze daar beslissen om de snelheid op snelwegen te verlagen naar 100 km/u? Ze doen het gewoon. Ze tonen leiderschap, terwijl iedereen zijn steentje moet bijdragen.

Er moet zo snel mogelijk een nieuwe federale regering komen in ons land, liever vandaag dan morgen. Een regering die een langetermijnvisie heeft, die daadkracht heeft en lef toont. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat Grey Day in 2021 méér dan 1 dag later in het jaar valt.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen