Rijselpoort Ieper wordt gerestaureerd

Net voor de zomer wil de stad Ieper starten met de renovatie van de Rijselpoort.  Die stadspoort is, naast de Menenpoort, een van de belangrijkste toegangswegen van de stad.

De Rijselpoort bestaat al sinds de middeleeuwen, maar raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. De poort werd pas jaren later hersteld, maar sindsdien is er niets meer aan gedaan. Ook de aangrenzende vestingmuren en de brug onder de poort worden gerestaureerd.

Betonrot

Naast de Rijselpoort worden ook de aangrenzende vestingmuren en de brug onder de poort gerestaureerd. "De brug heeft last van betonrot", zegt de schepen van onroerend erfgoed Philip Bolle. "De kennis van beton stond in die tijd nog niet zo ver als nu. Men heeft daar dus metaal in gebruikt, waardoor het begint uit te zetten. Er sijpelt water door het bruggedeelte en dat maakt dat de constructie onstabiel zou kunnen worden. We willen het niet zover laten komen en grijpen dus op voorhand in."

Meest gelezen