AFP or licensors

Ruim half miljoen Syriërs proberen te ontkomen uit belegerd Idlib

In de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië dreigt een verdere escalatie van geweld. Meer dan een half miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen in de richting van Turkije, maar dat land houdt de grens dicht. Turkije dreigt intussen ook rechtstreeks betrokken te worden bij een conflict met het Syrische regime. De voorbije dagen zijn er gevechten geweest tussen Turkse en Syrische troepen.

De vluchtelingenstroom die de voorbije twee maanden op gang is gekomen in de provincie Idlib, is een van de grootste in negen jaar Syrische burgeroorlog. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn 520.000 mensen op de vlucht geslagen voor het oplaaiende geweld. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Idlib, de noordwestelijke provincie die grenst aan Turkije, is de laatste provincie die nog in handen is van tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Idlib wordt gedomineerd door jihadisten die banden hebben met terreurorganisatie Al Qaeda, maar er wonen ook 3 miljoen burgers.

(lees door onder de kaart)

De helft zijn inwoners die hierheen zijn gedreven uit delen van Syrië die eerder al door het regime werden heroverd. Idlib  wordt sinds het einde van afgelopen zomer belaagd door luchtaanvallen, en de voorbije twee maanden ook door een grondoffensief van het leger van Assad, gesteund door Rusland. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De meeste inwoners die voor het verhevigde geweld op de vlucht zijn, zijn vrouwen en kinderen, zegt de VN. Ze vluchten in de richting van Turkije, maar Turkije, waar nu al meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen verblijven, houdt de grens angstvallig gesloten.  

Incidenten tussen Turkije en Syrisch regime

Turkije dreigt intussen ook rechtstreeks betrokken te worden bij een conflict met het Syrische regime. De voorbije dagen zijn er immers gevechten geweest tussen Turkse en Syrische troepen. In de nacht van zondag op maandag werd een Turks konvooi beschoten door het Syrische regime. Enkele Turkse militairen kwamen daarbij om het leven. Bij Turkse vergeldingsacties zouden aan Syrische kant doden zijn gevallen. Maandag kwam het opnieuw tot gevechten. 

De Turkse minister van Buitenlandse zaken Mevlüt Çavusoglu heeft Rusland, bondgenoot van Syrië, nu opgeroepen om "de agressie van de Syrische regering te helpen stoppen".

Volgens de minister is de escalatie in Idlib een "zware test" voor de militaire banden tussen Rusland en Turkije. Rusland, bondgenoot van het Syrische regime, en Turkije, dat de oppositie steunt, sloten in 2017 een de-escalatieakkoord om de rust in Syrië te herstellen. Sinds dat akkoord heeft Turkije 12 militaire observatieposten in Idlib, maar enkele van die posten zijn nu omsingeld door het Syrische leger. 

Van de-escalatie is geen sprake meer sinds het offensief van het Syrische regeringsleger, zegt Turkije. 

Meest gelezen