Videospeler inladen...

Belgische Grey Day schoof amper één dag op: "Schuld lijkt vooral bij Vlaanderen te liggen"

Het blijkt uit de nieuwe Grey Day voor dit jaar: België heeft een pover rapport als het over hernieuwbare energie gaat, en we bengelen onderaan het Europese peloton. We zullen de Europese doelstellingen voor 2020 wellicht niet halen, en de oorzaak daarvan moeten we vooral in Vlaanderen zoeken. Dat zegt Annemie Bollen van de SERV, de Sociaal-Economische Raad  van Vlaanderen. Minister voor Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) wil voorlopig niet reageren. 

Het is vandaag Grey Day: als we vanaf 1 januari enkel hernieuwbare energie van bij ons hadden ingezet, dan was die nu op voor de rest van het jaar. België doet het niet goed. We bengelen aan de staart binnen de EU, en zijn op jaarbasis nauwelijks vooruitgegaan: vorig jaar viel Grey op 4 februari, nu dus amper één dagje later.  

België zal zijn hernieuwbare-energiedoelstellingen voor 2020 zeer waarschijnlijk niet halen. Eind 2018 zaten we aan 9,4 procent, amper 0,3 procent meer dan het jaar daarvoor. Het doel voor 2020 is 13 procent. Daarvoor hadden we dit jaar 5 à 6 dagen op de kalender moeten winnen. 

In België verdelen drie gewesten de inspanningen, maar volgens Annemie Bollen van de SERV moet toch vooral Vlaanderen in de spiegel kijken: "Het lijkt erop dat het vooral de schuld van Vlaanderen is dat we die doelstelling van 2020 niet zullen halen. Binnen België is een lastenverdeling gemaakt, maar Vlaanderen haalt zijn aandeel hernieuwbare energie niet, en ook zijn doelen rond energiebesparing niet. Wallonië lijkt dat wel te kunnen doen en heeft dus een overschot op zijn doelstellingen. Maar dat overschot lijkt niet genoeg om het tekort van Vlaanderen te compenseren." 

Bekijk hier een fragment van ons gesprek met Annemie Bollen en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Geen bergen, weinig wind

De bevoegde minister voor Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) wil niet reageren. Haar voorganger op Omgeving, Koen Van den Heuvel (CD&V) -die nu in de Vlaamse commissie Leefmilieu en Energie zit- reageert wél in "De Ochtend" op Radio 1.

Volgens Van den Heuvel zit het Vlaanderen niet mee als het om hernieuwbare energie gaat. "Vlaanderen heeft van nature weinig troeven. Er is hier weinig plaats. We hebben geen bergen, dus we kunnen geen waterkracht inzetten. We hebben hier weinig zon en weinig wind. Bovendien hebben we windmolenparken op zee, maar die tellen niet mee in de Vlaamse cijfers, omdat die federaal meegeteld worden."

Van den Heuvel zegt ook dat Vlaanderen wel degelijk ambitieus is. "We willen naar een verdubbeling van zonne-energie, naar een verdubbeling van windenergie op het land. En daarnaast moeten we volop inzetten op innovatieve projecten, zoals de grote waterstoffabriek die er komt in Oostende.  De ambitieuze "Green Deal" van Europa moet een hefboom worden voor zulke projecten."

Herbekijk hieronder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen