Tickets expositie Jan Van Eyck gaan hard: "Bijna de helft is verkocht"

De groots opgezette tentoonstelling rond Jan Van Eyck in het MSK in Gent dendert voort, de publieke belangstelling is groot. De weekendtickets zijn zo goed als allemaal verkocht, toch in februari en maart.

Van bij het begin was er veel interesse voor het Van Eyck-jaar 2020 in Gent. En de straffe expositie in het MSK in Gent, waarbij meer dan de helft van het overgebleven werk van de middeleeuwse schilder is verzameld, een unicum, lokte ook al snel veel gegadigden. 

"Het gaat snel, ja. De tentoonstelling loopt tot eind april en eigenlijk zijn zo goed als alle weekendtickets verkocht. Toch in februari en maart, tijdens de laatste maand is er nog wel ruimte. In de week zijn er wel nog veel tickets beschikbaar, ik raad de liefhebbers dan ook aan om daarop te mikken", zegt Bart Ooghe, van het MSK. "Onze zalen zijn elke dag open, maar op maandag, vrijdag en zaterdag is er een nocturne, dan zijn we open tot 23 uur. Dat moet iedereen de kans bieden om de meesterwerken te bekijken."

Het MSK mikt op 240.000 bezoekers gedurende de hele periode. "Wellicht zal dat lukken. Na het uitverkochte openingsweekend was het nu even wat kalmer, maar een tentoonstelling moet ook wat warm lopen. Dus we halen dat wel. Maar de helft van de tickets is dus al weg. Het is wel zo dat we in het weekend elke dag telkens nog zowat 250 tickets hebben, aan de kassa. Wie dan vroeg komt, geraakt wel binnen", meldt Ooghe. "We hebben in totaal al meer dan 100.000 tickets verkocht, dat zijn meer mensen dan het MSK in heel 2019 over de vloer kreeg."

We bekijken of we de expo kunnen verlengen

Bart Ooghe, Museum voor Schone Kunsten Gent

"We hadden nu wel verwacht dat er veel belangstelling zou zijn, maar dit is wel enorm. Zeker de internationale media hebben ook veel interesse, we zullen zowat 350 journalisten uit het buitenland ontvangen. Bovendien is er na enkele dagen al veel positieve respons van de bezoekers. Er is geen overdreven drukte, de zalen zijn niet overvol en iedereen kan op het gemak de werken bekijken."

Misschien dwingt het succes wel tot een verlenging van de expo, of kan dat niet? "Het is niet vanzelfsprekend. In principe moeten heel wat werken na april terug naar hun museum van herkomst. Bovendien zijn er ook stukken in perkament, dat is lastig. Want die materie kan niet goed tegen licht, daarom verduisteren we trouwens ook alle zalen. Dus moeten we toch nog bekijken of het raadzaam is om te verlengen. Maar we zijn de mogelijkheden aan het bekijken, dat wel", zegt Bart Ooghe.

De hele Van Eyck-saga lijkt een vervolg te zijn op andere succesvolle tentoonstellingen. Denk maar aan de -wegens succes- verlengde tentoonstelling rond Dali en Magritte in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Ook Bozar in Brussel lokte het afgelopen jaar veel bezoekers met de tentoonstelling "De eeuw van Bruegel" of de net afgeronde expo rond de Roemeense beeldhouwer Brancusi. En ook de tentoonstelling over Keith Haring in Bozar is een schot in de roos bij jong en oud.  

Meest gelezen