Het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek waar de gerepatrieerde Belgen in quarantaine zijn geplaatst.
BORDIGNON V._BELGIAN DEFENSE

Belg die met coronavirus is besmet, is West-Vlaming: "Uit dit geval kunnen geen andere gevallen voortkomen"

Eén van de negen Belgen die zondagavond zijn gerepatrieerd uit de Chinese stad Wuhan blijkt besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Het gaat om een West-Vlaming die in China werkt. De besmette persoon verkeert in goede gezondheid en vertoont op dit moment geen ziektesymptomen.

De negen landgenoten zijn gisteren uitgebreid getest in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Een van hen, een West-Vlaming die in China werkt, blijkt dus besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Het gaat om het eerste Belgische coronageval. “Het was duidelijk een goede beslissing om deze mensen in quarantaine te plaatsen. En ook om stalen te nemen bij mensen die geen symptomen hadden, want dit was een daarvan", zegt viroloog Marc Van Ranst.

De betrokken persoon is gisteravond meteen overgeplaatst naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, een van de twee referentiecentra in ons land voor patiënten met het coronavirus. Viroloog Van Ranst benadrukt dat we ons geen zorgen moeten maken. "Dit is geen positief geval waar andere gevallen kunnen uit voortkomen. De betrokken persoon is geïsoleerd en binnen een paar dagen is die persoon virusvrij. De patiënt zal wel nog voor de volle 14 dagen onder quarantaine blijven en dan is dit voorbij."

Ze hebben ons vooral benadrukt dat wij ons geen zorgen hoeven te maken

Correspondente Leen Vervaeke, die zelf in quarantaine is geplaatst maar niet besmet is

De testresultaten van de andere landgenoten waren negatief, zij zijn dus niet besmet met het coronavirus. Onder hen is ook correspondente Leen Vervaeke. "Wij hebben een gesprek gehad met de dokters en die hebben ons uitgelegd dat het besmettingsgevaar voor ons minimaal is. Tijdens de evacuatievlucht vanuit China zijn er heel veel voorzorgsmaatregelen genomen: iedereen droeg een mondkapje en de handen zijn heel veel ontsmet. Ze hebben ons vooral benadrukt dat wij ons geen zorgen hoeven te maken", vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1.

De mensen die niet besmet blijken, blijven wel nog steeds in quarantaine in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek, gedurende 14 dagen. "Wij mogen nu wel op een gemeenschappelijke ruimte, aangezien ons testresultaat negatief is. We moeten wel mondkapjes opzetten en afstand bewaren tot elkaar om het kleine risico volledig uit te sluiten", aldus Leen Vervaeke.

Wereldwijd zijn al meer dan 20.000 mensen besmet met het virus, vooral in China, waar het virus uitbrak. Daar zijn nu ook al meer dan 420 doden gevallen.

Beluister de uitleg van viroloog Marc Van Ranst bij Radio 2 Antwerpen:

Ben ik besmet? VUB lanceert online test

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft ook een online test ontwikkeld waarmee je kan controleren hoe groot de kans is dat je besmet bent met het coronavirus. De VUB wil daarmee voorkomen dat mensen zich onnodig zorgen maken. "We verwachten dat zorgverstrekkers erg veel vragen zullen krijgen", zegt professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey.

"De online test geeft mensen de mogelijkheid om zelf een correcte beslissing te nemen en zo de belasting voor de zorgverstrekkers te verminderen. Mensen met een vermoeden van een infectie zullen de raad krijgen om telefonisch contact op te nemen met de huisarts en worden afgeraden om in de wachtzaal tussen de andere patiënten te gaan zitten, zodat ze die niet besmetten. Het is onze bedoeling om mensen goed te informeren en hun risico juist in te schatten."

U kunt de vragenlijst invullen via deze website: www.coronavirustest.be

Nederlanders mogen naar huis

De meerderheid van de 15 Nederlanders die uit China geëvacueerd zijn, moeten trouwens niet naar het ziekenhuis. Zij mogen gewoon thuisblijven, als ze een aantal strikte regels volgen. "Ze moeten in de woning blijven, ze mogen niet de tuin in of het balkon op. Ook mogen ze geen bezoek ontvangen of pakjes aannemen", zegt Ronald Ter Schegget, arts van de Gemeentelijke gezondheidsdienst Brabant-Zuidoost.

"Ook moeten deze mensen een eigen kamer hebben en mogen ze niet hetzelfde bed delen met hun partner. Tenzij die partner ook naar China geweest is. Ze moeten ook twee meter afstand bewaren van hun huisgenoten."

De rest van de geëvacueerden gaat volgens Ter Schegget naar een centrale plek in quarantaine. Zij hebben daar zelf voor gekozen, of worden verplicht omdat hun thuissituatie niet geschikt is om thuis in quarantaine te verblijven.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de toelichting van onze expert gezondheid Koen Wauters:

Videospeler inladen...

Meest gelezen