AP1998

Van Madonna tot Cate Blanchett: deze 6 wereldsterren schitterden in het verleden met Belgische ontwerpen op de Oscars

Ondanks de coronacrisis is de Oscaruitreiking vannacht toch fysiek doorgegaan. Ons land is door de jaren heen ook mooi vertegenwoordigd op dat ándere belangrijke aspect van de Oscars: de rode loper. Een bloemlezing van spraakmakende Belgische ontwerpen, van 1998 tot nu.

1. Madonna en Olivier Theyskens

Op de rode loper van de Oscars in 1998 zijn alle ogen op de Amerikaanse zangeres Madonna gericht. Ze draagt een zwartsatijnen, gothic doorknoopjurk van Olivier Theyskens. Het is een echte boost voor de prille carrière van de 21-jarige Belgische ontwerper.

André Leon Tally, een fashionjournalist die onder andere bij het modetijdschrift Vogue werkte, noemt de outfit "een van de beste Oscarontwerpen ooit". 

2. Reese Witherspoon en (opnieuw) Theyskens

Twee op twee voor Olivier Theyskens: in 2007 kiest niemand minder dan de Amerikaanse actrice Reese Witherspoon voor zijn ontwerp voor het merk Nina Ricci. Opvallend zijn de levendige kleurschakeringen, variërend van donkerpaars tot licht lila. De zijden ruches van de jurk lopen elegant uit op de zoom.

3. Cate Blanchett en Dries Van Noten

2008 is een belangrijk jaar voor de actrice Cate Blanchett: ze is genomineerd voor twéé acteursprijzen, voor haar hoofdrol in "Elizabeth: the golden age" en haar bijrol in "I'm not there". Daarbovenop is ze ook nog zwanger van haar derde zoon.

De Vlaamse ontwerper Dries Van Noten krijgt de eer om haar te kleden voor de belangrijke avond. Blanchett neemt uiteindelijk geen gouden beeldje mee naar huis, maar op de rode loper steelt ze écht de show met haar zwangere buik, in een prachtig blauwsatijnen jurk.

Ze is misschien iets minder bekend dan Cate Blanchett, maar haar kleurrijke jurk mogen we u niet onthouden: de actrice Maggie Gyllenhaal schittert tijdens de Oscars van 2010 óók in een ontwerp van Dries Van Noten.

AP2010

4. Lenny Kravitz en Stijn Helsen

In 2010 kleedt de Hasseltse ontwerper Stijn Helsen niet één, niet twee, maar drie sterren van wereldniveau. De pasbeurten vinden plaats in het historische hotel Chateau Marmont op Sunset Boulevard in Los Angeles.

Zanger Lenny Kravitz glundert hieronder naast zijn dochter Zoë op de rode loper, en ook acteurs Keanu Reeves en Danny Houston dragen de stijlvolle maatpakken van Helsen dat jaar.

5. Rami Malek en Anthony Vaccarello

In 2019 mag Rami Malek de Oscar in ontvangst nemen voor beste mannelijke hoofdrol. Die heeft hij dubbel en dik verdiend voor zijn performance van Freddie Mercury in "Bohemian Rhapsody". Piekfijn uitgedost is hij, in een pak van de Belgisch-Italiaanse ontwerper Anthony Vaccarello.

Vaccarello is sinds 2016 creatief directeur van Yves Saint Laurent, en Malek is nu ook een van dé gezichten van het modemerk. 

6. Veerle Baetens en Christian Wijnants

Veerle Baetens is dan wel een Vlaamse actrice, maar toch eentje met internationale faam. In 2020 woont ze nog de Oscarceremonie bij: de Belgische kortfilm "Une soeur" is genomineerd, maar verzilvert die nominatie helaas niet. Baetens' jurk van de ontwerper Christian Wijnants brengt haar dan weer wél geluk op de uitreiking van de Belgische Magritte-prijs, waar ze de prijs voor beste actrice in de wacht sleept.

Perfect stralen op de rode loper doen sterren trouwens niet zomaar. Lees hier ons artikel over het hallucinante mechanisme daarachter. Een tikkeltje minder glamoureus dan u denkt.

Wat zijn de Oscars ook alweer? We leggen het hieronder in 1 minuut uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen