AP1998

Van Madonna tot Cate Blanchett: deze vijf wereldsterren schitterden met Belgische ontwerpen op de Oscars

Of de Belgische kortfilm "Une soeur" met Veerle Baetens een Oscar in de wacht sleept, weten we zondagnacht. Het zou de tweede Oscar ooit zijn voor ons land, maar Belgen zijn door de jaren heen wel mooi vertegenwoordigd op dat ándere belangrijke aspect van de awards: de rode loper. Een bloemlezing van enkele Belgische ontwerpen die met lof overladen werden.

1. Madonna en Olivier Theyskens

Op de rode loper van de Oscars in 1998 zijn alle ogen op de Amerikaanse zangeres Madonna gericht. Ze draagt een zwartsatijnen, gothic doorknoopjurk van Olivier Theyskens. Het is een echte boost voor de prille carrière van de 21-jarige Belgische ontwerper.

André Leon Tally, een fashionjournalist die onder andere bij het modetijdschrift Vogue werkte, noemt de outfit "een van de beste Oscarontwerpen ooit". 

2. Reese Witherspoon en (opnieuw) Theyskens

Twee op twee voor Olivier Theyskens: in 2007 kiest niemand minder dan de Amerikaanse actrice Reese Witherspoon voor zijn ontwerp voor het merk Nina Ricci. Opvallend zijn de levendige kleurschakeringen, variërend van donkerpaars tot licht lila. De zijden ruches van de jurk lopen elegant uit op de zoom.

Eergisteren kwam Theyskens trouwens nog met goed nieuws naar buiten: hij wordt artistiek directeur bij het Franse modehuis Azzaro.

3. Cate Blanchett en Dries Van Noten

2008 is een belangrijk jaar voor de actrice Cate Blanchett: ze is genomineerd voor twéé acteursprijzen, voor haar hoofdrol in "Elizabeth: the golden age" en haar bijrol in "I'm not there". Daarbovenop is ze ook nog zwanger van haar derde zoon.

De Vlaamse ontwerper Dries Van Noten krijgt de eer om haar te kleden voor de belangrijke avond. Blanchett neemt uiteindelijk geen gouden beeldje mee naar huis, maar op de rode loper steelt ze écht de show met haar zwangere buik, in een prachtig blauwsatijnen jurk.

Ze is misschien iets minder bekend dan Cate Blanchett, maar haar kleurrijke jurk mogen we u niet onthouden: de actrice Maggie Gyllenhaal schittert tijdens de Oscars van 2010 óók in een ontwerp van Dries Van Noten.

AP2010

4. Lenny Kravitz en Stijn Helsen

In 2010 kleedt de Hasseltse ontwerper Stijn Helsen niet één, niet twee, maar drie sterren van wereldniveau. De pasbeurten vinden plaats in het historische hotel Chateau Marmont op Sunset Boulevard in Los Angeles.

Zanger Lenny Kravitz glundert hieronder naast zijn dochter Zoë op de rode loper, en ook acteurs Keanu Reeves en Danny Houston dragen de stijlvolle maatpakken van Helsen dat jaar.

5. Rami Malek en Anthony Vaccarello

Afsluiten doen we in 2019, met de winnaar van de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Rami Malek mag het gouden beeldje in ontvangst nemen voor zijn rol als Freddie Mercury in "Bohemian rhapsody", en hij doet dat in een pak van de Belgisch-Italiaanse ontwerper Anthony Vaccarello.

Vaccarello is sinds 2016 creatief directeur van Yves Saint Laurent, en Malek is nu ook een van dé gezichten van het modemerk. 

Ook dit jaar zal een Belgisch ontwerp te zien zijn op de rode loper. Veerle Baetens zal de Belgische mode-eer hooghouden in een ontwerp van Christian Wijnants. Ze nam al een Belgische Magritteprijs in ontvangst voor haar acteerprestatie in de film "Duelles", in dezelfde outfit trouwens. Hopelijk brengt Wijnants haar morgennacht even veel geluk.

En perfect stralen op de rode loper doen sterren niet zomaar. Lees hier ons artikel over het hallucinante mechanisme daarachter. Een tikkeltje minder glamoureus dan u denkt.

Meest gelezen