Videospeler inladen...

Unaniem goedgekeurd: parlement legt reclame voor tabak volledig aan banden 

Vanaf januari 2021 zal er een verbod gelden op alle vormen van reclame voor tabak, ook voor elektronische sigaretten. Tot nu toe mochten krantenwinkels nog reclame voor tabaksproducten maken aan hun gevel, en in de winkel. Maar het parlement stemde unaniem dat die vormen van reclame ook worden geschrapt. 

Al sinds 1999 is er veel reclame op tabaksproducten verboden. Daarmee wil de overheid roken ontmoedigen, omdat het nog steeds de belangrijkste oorzaak is van longkankers die we eigenlijk zelf kunnen vermijden.

Maar die wetgeving liet nog enkele uitzonderingen toe. Zo mag reclame voor tabaksproducten nog "op affiches in en aan de voorgevel van tabakswinkels en van krantenwinkels die tabaksproducten verkopen".

Die affiches hangen ook in dagbladwinkels in de omgeving van scholen, en "jongeren komen daar wel eens, bijvoorbeeld om snoep te kopen", zegt Karin Jiroflée van SP.A. Daarom wordt die uitzondering vanaf januari 2021 geschrapt.

Alle partijen waren het daarover eens in de commissie Volksgezondheid vanmorgen, al hamerden bijvoorbeeld N-VA en Vlaams Belang op een overgangsperiode "zodat verkopers zich kunnen richten" op het verbod, zegt Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA).

Ook voor e-sigaretten wordt reclame volledig gebannen vanaf 2021, al willen sommige partijen een aparte regeling uitwerken rond vapen. "Die e-sigaretten kunnen mensen ook helpen als ze willen stoppen met roken", legt Els Van Hoof (CD&V) uit. 

Voor vapen zijn we aan het kijken naar een aparte regeling, omdat die e-sigaretten mensen ook kunnen helpen als ze willen stoppen met roken

Els Van Hoof, Kamerlid voor CD&V

Roken in de auto

Ook roken in de auto wordt binnenkort verboden als er kinderen jonger dan achttien jaar aan boord zijn. Er geldt daar al een verbod, maar de leeftijdslimiet was tot nu toe  zestien jaar.

Omdat het sinds kort verboden is tabak te verkopen aan jongeren onder de achttien jaar, vonden de initiatiefnemers het logisch om beide leeftijdsgrenzen met elkaar in lijn te brengen. 

Neutrale verpakking

Begin dit jaar werden bovendien "neutrale verpakkingen" ingevoerd voor alle tabaksproducten. Voor kleinhandelaars is er een overgangsperiode tot 2021. Sigaretten, roltabak en waterpijptabak zullen dan in een pakje zitten met een onaantrekkelijke, groenbruine kleur

De Stichting tegen Kanker vermoedde dat tabaksbedrijven de verdwenen reclame via de pakjes zouden compenseren met extra reclame in winkels. Maar het verbod dat vanmorgen werd gestemd, maakt dat dus onmogelijk.

Uitstalverbod

"We zijn heel blij met het verbod", reageert Suzanne Gabriëls van de Stichting. De organisatie vraagt nu om verder te gaan, zodat sigaretten in winkels verborgen worden in een kast, en minder winkels tabak kunnen verkopen. 

Gabriëls beseft tegelijk dat krantenwinkels een deel van hun inkomsten uit de verkoop van tabaksproducten halen. Om dat te compenseren denkt ze aan een "reconversiefonds", om de sector te ondersteunen in hun zoektocht naar andere producten om te verkopen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van de verkoop van sigaretten.

In 2018 rookten 16 procent van de Vlamingen ouder dan 15 jaar. 1 op de 8 Vlamingen rookt dagelijks. 

STG / Reporters

Herbekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Correctie: in een vorige versie van dit artikel stond dat reclame voor e-sigaretten wel nog toegelaten zal zijn. Die fout werd rechtgezet. 

Meest gelezen