Vesaliusziekenhuis in Tongeren kan hackers net op tijd stoppen

Het Vesaliusziekenhuis in Tongeren is maandag bijna het slachtoffer geworden van een hacking. Medewerkers en externe relaties kregen een mail van de algemeen directeur met daarin een virus.

De poging tot hacking kwam aan het licht tijdens een vergadering van algemeen directeur Eric Christaens. Een aantal aanwezigen op die vergadering kreeg plots een mail van hem, terwijl hij er geen verstuurd had. Meteen was duidelijk wat er aan de hand was en werd de informaticadienst verwittigd. Daarop werd een nieuwe mail uitgestuurd om te waarschuwen voor het virus en namen de computerdeskundigen de nodige maatregelen.

Bedoeling van hackers was onduidelijk

"We weten niet wat de bedoeling was van de hackers en wat er achter de kwaadaardige software zat, dat is uiteraard niet getest", zegt directeur Eric Christiaens. Hackers lijken zich alsmaar meer te richten op grote bedrijven en instellingen. Zo zijn recent nog de universiteit Maastricht, weefgetouw­producent Picanol en de gemeente Willebroek het slachtoffer geworden van hacking. 

Meest gelezen