Videospeler inladen...

Waren 9 Belgen beter in China gebleven en kan coronavirus gevaarlijker worden? Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt uw vragen

Ook ons land heeft nu een eerste patiënt die officieel met het coronavirus is besmet. Het gaat om een van de negen Belgen die uit China zijn geëvacueerd. We legden verschillende van uw vragen voor aan viroloog Marc Van Ranst in een VRT NWS Live. Bekijk en lees hieronder zijn antwoorden.

1. Waren de 9 Belgen niet beter in China gebleven?

Nu blijkt dat één van de 9 geëvacueerde Belgen besmet is door het coronavirus, vragen heel wat mensen zich af of het niet beter was geweest om hen in China te verzorgen? "Ik blijf het een goed idee vinden dat België, net als de meeste landen, de kans heeft gegeven aan landgenoten om terug te komen uit China", zegt Van Ranst. "In China liggen de ziekenhuizen momenteel overvol. Als je daar ziek of gewond raakt, heb je een groot probleem. En je loopt in die ziekenhuizen ook veel meer risico om besmet te worden."

In Nederland heeft de overheid beslist om de meeste geëvacueerden niet in het ziekenhuis te laten verblijven. Zij mogen thuis "in quarantaine" blijven, als ze een aantal regels volgen. Zo mogen ze het huis niet verlaten en geen andere mensen binnenlaten. Volgens Van Ranst is dat niet de beste keuze.  

"Nu we weten dat er niet alleen in België, maar ook in Duitsland een aantal teruggekeerde mensen besmet waren, denk ik dat de Nederlanders een beetje spijt hebben van hun beslissing. Het is veel gemakkelijker om mensen regelmatig op te volgen wanneer ze allemaal samen in één ziekenhuis zitten, dan wanneer je hen op hun erewoord laat beloven om gewoon thuis te blijven."

Virussen willen eigenlijk niemand ziek maken. Meestal worden ze mettertijd minder gevaarlijk

Marc Van Ranst, viroloog KU Leuven

2. Kan de besmette Belg al anderen besmet hebben?

"Die kans is klein, omdat die persoon in het vliegtuig de hele tijd een masker heeft gedragen en in België meteen in een aparte kamer is gezet. Net zoals de acht andere Belgen. Er is dus geen enkel contact geweest tussen de verschillende geëvacueerden. Ook de piloten en het cabinepersoneel waren goed beschermd. De patiënt vertoonde ook geen enkel symptoom, wat de kans op besmetting nog kleiner maakt."

3. Kan het virus muteren en gevaarlijker worden?

"Dat is moeilijk om te voorspellen", geeft Van Ranst toe. "Virussen veranderen en evolueren voortdurend, dat is hun dagelijkse bezigheid. Gelukkig muteren ze meestal naar een minder erge vorm. Virussen willen niemand ziek maken. En al zeker niemand doden, want dan sterven ze zelf ook. Als virussen muteren, worden ze vaak meer overdraagbaar, maar ook minder ziekteverwekkend en minder dodelijk.

"Op dit moment is het coronavirus nog steeds besmettelijk en relatief dodelijk. Het hangt natuurlijk af waarmee je het vergelijkt. Griep doodt elk jaar 250.000 tot 500.000 mensen (tegenover 362 doden door het coronavirus momenteel, red.). De officiële cijfers spreken van enkele honderden patiënten die intussen genezen zijn, maar dat is natuurlijk onzin. Er zijn volledige Chinese provincies die geen cijfers doorgeven. Het echte cijfer moet veel hoger liggen."

Er worden momenteel drie bestaande medicijnen getest die ook zouden helpen tegen het coronavirus

Marc Van Ranst, viroloog KU Leuven

4. Is er een gevaar voor zwangere vrouwen?

"Ik moet heel eerlijk toegeven dat we het antwoord op die vraag nog niet weten", zegt Van Ranst. "Er zijn in totaal 20.000 besmette patiënten, maar we hebben slechts van enkele honderden de gegevens. We hebben nog geen zicht op risicofactoren, maar we doen er alles aan om ook op dat soort vragen zo snel mogelijk te kunnen antwoorden."

Volgens Van Ranst moeten zwangere vrouwen in ons land zich alvast weinig zorgen maken. Hij raadt hen op dit moment enkel aan om zeker niet op vakantie te gaan naar China.

Oudere mensen, of mensen die al ademhalingsproblemen of een verzwakt afweersysteem hebben, behoren wel tot de risicogroepen. Ze hebben even veel kans om besmet te worden, maar bij hen kan het virus wel leiden tot complicaties. "Deze mensen moeten proberen om niet te veel in contact te komen met mensen die niezen en hoesten. Handen wassen helpt ook altijd. Maar als je je grootouders echt wil beschermen, zorg er dan voor dat ze zich laten vaccineren tegen de griep. Dat virus is veel gevaarlijker."

5. Is er al zicht op een geneesmiddel?

"Een nieuw geneesmiddel ontwikkelen, duurt zeker een jaar. Dat is geen optie. Je moet dus naar bestaande medicatie gaan kijken. Er zijn bijvoorbeeld twee geneesmiddelen tegen hiv, het virus dat aids veroorzaakt, die ook zouden werken tegen dit coronavirus. Er bestaat ook een experimenteel middel tegen ebola, dat nog niet op de markt is, waarvan we al wisten dat het ook werkt tegen andere coronavirussen. Die drie medicijnen is men nu in China aan het testen in allerlei verschillende dosissen en combinaties."

Herbekijk de volledige VRT NWS Live met Marc Van Ranst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen