Videospeler inladen...

Maas treedt buiten haar oevers in Namen, Semois op hoogste peil in 10 jaar

Verschillende rivieren in het zuiden van het land staan erg hoog door de hevige regenval van de voorbije dagen. De Maas treedt op meerdere plaatsen buiten haar oevers in Namen. Hetzelfde geldt voor de Semois in de provincies Namen en Luxemburg.

Het heeft de laatste dagen erg veel geregend. "Op sommige plaatsen meer dan 20 liter per vierkante meter", klinkt het bij de Luxemburgse brandweer. In die provincie alleen al is de brandweer vorige nacht 120 keer moeten uitrukken voor wateroverlast. In de meeste gevallen ging het om het leegpompen van kelders.

De Semois treedt op enkele plaatsen buiten haar oevers in de provincies Namen en Luxemburg. Volgens de RTBF staat de Semois op sommige plaatsen op haar hoogste peil in tien jaar. In de provincie Namen treedt de Maas dan weer hier en daar buiten haar oevers.

Hieronder staat een kaartje met de situatie rond 20 uur vanavond. Rood is overstromingsgevaar, geel is waakzaam zijn voor overlast, groen is normaal. Meer informatie vindt u hier (in het Frans).

Lees verder onder het kaartje van Wallonië:

Bron: Direction générale opérationnelle de la Mobilité et des Voies hydrauliques

"In Namen bedraagt het debiet van de Maas momenteel ongeveer 1.000 kubieke meter per seconde, maar de situatie is onder controle en er is geen gevaar voor woningen", zegt Philippe Dierickx, directeur waterbeheer bij de SPW. "De dammen tussen de Franse grens en Namen zijn verhoogd en de waterkrachtcentrales zijn uitgezet om de doorstroming te bevorderen."

Bekijk hieronder enkele beelden gedraaid door de RTBF:

Videospeler inladen...

Meest gelezen