David Edgar (Wikipedia)

Wemmelse jongeren negeren samenscholingsverbod: politie deelt GAS-boetes uit

In Wemmel kregen verschillende jongeren zondagavond een GAS-boete omdat ze zich niet aan het samenscholings­verbod hebben gehouden. Eén van hen werd zelfs meegenomen door de politie. Sinds kort mogen jongeren met niet meer dan vijf rondlopen op straat.

Sinds eind december 2019 verstoren een 30-tal jongeren de rust in Wemmel. De meesten wonen in de gemeente zelf en zijn minderjarig. Ze breken autospiegels af, steken vuilnisbakken in brand en vernielen brievenbussen. “Als ouderen voelen we ons niet meer veilig op straat”, aldus een buurtbewoner. “We komen ’s avonds niet meer buiten.” De politie voert nu regelmatig identiteitscontroles uit bij de jongeren. Een samenscholings­verbod moest het probleem onder controle houden, maar een aantal jongeren lapten die regels afgelopen weekend aan hun laars. 

Uitgestoken hand

GAS-boetes voor het negeren van zo’n samenscholingsverbod kunnen oplopen tot 350 euro. “Er is zeker nog werk aan de winkel maar we zitten ook nog maar in de beginfase”, zegt burgemeester Walter Vansteenkiste. De gemeente en de politie gaan nu samen bekijken wat de volgende stappen worden. Zo werd er al een medewerker jeugdbeleid aangeworven die initiatieven zal nemen om de jongeren te leren kennen. “We willen de hand uitsteken naar de jongeren, maar tegelijkertijd wel streng optreden waar nodig”, aldus Vansteenkiste.

Meest gelezen