Wielerklassieker de Omloop viert 75ste verjaardag met tentoonstelling in Gentse Sint-Pietersabdij

De wielerklassieker Omloop Het Nieuwsblad bestaat dit jaar 75 jaar en dat wordt gevierd in Gent. De koers opent op zaterdag 29 februari niet alleen het Europese wielerseizoen, maar ook een tentoonstelling “Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers”.  Het is een samenwerking tussen onder meer de stad en Flanders Classics.

Gent is de laatste jaren uitgegroeid tot een fietsstad en is bekend om haar meerdere wielerwedstrijden, vertelt schepen Sofie Bracke (Open VLD). “De laatste jaren zijn we over het algemeen een fietsstad geworden, maar eigenlijk zijn we dat al veel langer. Denk maar aan de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent en de Omloop van het Nieuwsblad."

"We willen de 75e verjaardag dan ook uitbouwen tot een echt wielerfeest, in de hele stad”, voegt Bracke toe. Om het feest zichtbaar te maken in het straatbeeld, werden 75 foto’s uit de rijke geschiedenis van de wedstrijd geselecteerd. Je kan ze bekijken in de etalages van 75 Gentse handelaars. 

Tentoonstelling toont gevoelens van wielrenners

Daarnaast loopt vanaf 29 februari 2020, de dag van het startschot van Omloop Het Nieuwsblad, een inlevingstentoonstelling in de Sint-Pietersabdij: “Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers” . Ze wordt georganiseerd door Historische Huizen Gent, journalist-fotograaf Jelle Vermeersch, Museum van de Wielersport en Flanders Classics. 

De organisatoren willen aantonen dat wielrennen meer is dan enkel fietsen. “Ik hoop dat mensen na het bezoeken van onze tentoonstelling meer hebben bijgeleerd. En dat ze beseffen dat wielrennen meer is dan hard duwen op de pedalen”, vertelt Jelle Vermeersch.  

Zo laat de tentoonstelling zien hoe de renners en hun omgeving omgaan met winnen of verliezen. “We willen nagaan wat er zich afspeelt in het hoofd van de renners, de ploegarts en alle mensen rondom. Je bekijkt foto’s en tegelijkertijd luister je naar een audiogids. Het gaat meer om het psychologische aspect van de Koers”, aldus Vermeersch. 

Parcours ongewijzigd

De stad Gent heeft een nieuwe overeenkomst afgesloten met de Omloop: de komende 6 edities zal Gent opnieuw gaststad zijn voor de openingsklassieker. 

Ook het centrum van Ninove blijft dit jaar de aankomst van de renners. “Er verandert niet echt veel aan het parcours dit jaar. Vorig jaar kwamen de renners voor het eerst aan in het centrum van Ninove en dat willen we ook behouden”, vertelt Thomas van den Spieghel CEO Flanders Classics.

kasto80

Meest gelezen