Natuur en Bos

Zeldzame kamsalamander beter beschermd in Oost-Vlaanderen door extra poelen

Het Agentschap Natuur en Bos breidt het poelennetwerk uit in de natuurgebieden van Lede, Wichelen en Wetteren. Daarmee hopen ze de voortplanting en verspreiding van de zeldzame kamsalamander te bevorderen.

Vanaf vandaag starten in Lede werken om vier nieuwe poelen te graven. Deze nieuwe poelen moeten het bestaande poelennetwerk in de vallei van de Serskampse beek versterken. Zo wordt de toekomst van de zeldzame kamsalamander veilig gesteld. "De soort is zeldzaam in Vlaanderen. Om de 350 meter wordt aangeraden om een poel te hebben, zodat de kamsalamander ze kan gebruiken als stapstenen om zich zo door het gebied te verplaatsen", vertelt boswachter Reinhart Cromphout. Later zullen er ook vijf nieuwe poelen in het Paellepelbos in Wetteren  worden gegraven. 

(Lees verder onder de foto)

Natuur en Bos

Europees beschermde diersoort

De kamsalamander is één van de 107 Europees beschermde soorten die in Vlaanderen voorkomen. De soort komt bij ons nog voor in de natuurgebieden rond Lede, Wichelen en Wetteren. "Echt op het kruispunt tussen de drie gemeenten zijn we daarom bezig met poelen te graven. We proberen zijn leefomgeving zo ideaal mogelijk te maken", zegt Cromphout.  Kamsalamanders danken hun naam aan de getande rugkam die de mannetjes in het voorjaar ontwikkelen. Een belangrijk kenmerk is ook de oranje buik met daarop zwarte vlekken. De kamsalamander is een grote salamander die een lengte kan bereiken van wel 20 centimeter. Hij is de meest bedreigde en meest zeldzame van de salamanders.  

Natuur en Bos
kasto80

Meest gelezen