Videospeler inladen...

Advocaten van 10 kinderen Syrië­strijders hebben deurwaarder langs ministers gestuurd: "Politiek gespin beu"

De advocaten van tien kinderen van Syriëstrijders en hun moeders hebben vandaag een deurwaarder langs de kabinetten van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) gestuurd. Op die manier willen ze druk zetten op de regering, zodat die het mogelijk maakt om de kinderen uit een Syrisch kamp terug te halen.

"We zijn het politieke gespin op de kap van de minderjarige kinderen beu", zegt advocaat Abderrahim Lahlali in "De ochtend" op Radio 1. "Ze leven in erbarmelijke omstandigheden in het Al-Hol kamp in Syrië, het is hartje winter. De rechtbank heeft de regering zes weken de tijd gegeven om de noodzakelijke bijstand te leveren. 10 dagen geleden zijn die 6 weken verstreken. Er is de facto geen ernstig initiatief gebeurd."

We zijn het politieke gespin op de kap van de minderjarige kinderen beu

Abderrahim Lahlali - advocaat 10 kinderen van Syriëstrijders

Even recapituleren waar het ook weer over gaat. Op 11 december vorig jaar besliste de Brusselse kortgedingrechter dat de Belgische staat "de nodige bijstand en reisdocumenten" moest verlenen aan 10 kinderen van IS-strijders die in het Syrische kamp Al-Hol verblijven. Als dat niet gebeurde, moest de regering een dwangsom van 5.000 euro per kind, per dag betalen. Een rekensom leert ons dat de teller intussen op meer dan 500.000 euro staat. Opvallend: de moeders van de kinderen en een Syriëstrijder moeten niet teruggehaald worden, zo stond te lezen in het vonnis. 

Maar tot op de dag van vandaag hebben de kinderen de nodige documenten nog niet en zijn er nog geen dwangsommen betaald (de Belgische staat is trouwens in beroep gegaan tegen het vonnis). Om de druk op te voeren, stuurden de twee advocaten van de kinderen, Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir, een deurwaarder langs de kabinetten van Justitie en Buitenlandse Zaken. 

Er zal vandaag een inventaris opgesteld worden van de goederen die in beslag genomen kunnen worden

Abderrahim Lahlali - advocaat 10 kinderen van Syriëstrijders

Er werd vandaag een inventaris opgesteld van de goederen die in beslag genomen kunnen worden. "Niet alle goederen zijn beslagbaar, zaken als een dienstwagen of computers van medewerkers, die nodig zijn voor het goed functioneren van een overheidsdienst kunnen niet in beslag genomen worden. Maar andere zaken, zoals kunstwerken, zullen geïnventariseerd worden met het oog op de verkoop binnen een redelijke termijn. Tenzij de regering onverwijld de kindjes naar hier haalt of de dwangsommen betaalt." 

Herbekijk hieronder het verslag in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Niet veilig?

Premier Sophie Wilmès zei vorige week nog dat er een diplomaat in Irak was met de nodige doorgangsbewijzen voor de kinderen. Maar de Syrisch-Koerdische autoriteiten willen een ontmoeting met de kinderen alleen in Syrië zelf laten doorgaan, en daar mogen de Belgische militairen, die instaan voor de veiligheid van de diplomaten, niet komen. Twee dagen geleden kwam nog het bericht dat minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) in Erbil is, de hoofdstad van de autonome regio Iraaks Koerdistan. 

Maar Lahlali noemt dat "windowdressing". "Recentelijk hebben Finland, Noorwegen, Duitsland, Kosovo... tientallen kinderen met hun ouders gerepatrieerd vanuit Syrië. In juni 2019 heeft de Belgische regering een overeenkomst gesloten met de Koerdische autoriteiten in het noorden van Syrië om 6 minderjarige kinderen terug te halen. België kan dus zo'n overeenkomst afsluiten, maar nu beweert men dat het moeilijk onderhandelen is, omdat men de geopolitieke belangen met Turkije in gedrang zou brengen."

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het debat in "Terzake" met advocaat Abderrahim Lahlali en N-VA-fractieleider Peter De Roover:

Videospeler inladen...

Meest gelezen