BELGA

Regeringspartijen sluiten rangen na kritiek op N-VA over "mismanagement" bij Agentschap Inburgering en Integratie 

Vandaag pakt de krant De Standaard uit met details uit een doorlichting van het Agentschap Inburgering en Integratie, dat jarenlang bestuurd werd door de N-VA. Uit die doorlichting, die onze redactie ook inkeek, blijkt dat het agentschap financieel niet stabiel is, terwijl het niet al zijn taken vervult. Tijdens een debat in het Vlaams Parlement probeerde de oppositie de regeringspartijen N-VA en Open VLD uiteen te spelen. Minister Somers (Open VLD) erkent de problemen bij het agentschap, maar wil vooral "vooruitkijken". 

Minister van Inburgering en Integratie Bart Somers (Open VLD) windt er geen doekjes om in het parlement: "er zijn moeilijkheden" bij het Agentschap Inburgering en Integratie (Agii).

Er is een groot verloop bij de top van het agentschap, geeft de minister toe. Er zijn de wachtlijsten voor nieuwkomers om een inburgeringscursus te kunnen volgen. Bij aanwervingen werden fouten gemaakt. En er zijn te weinig objectieve gegevens: zo is het niet volledig duidelijk hoeveel een inburgerings­cursus aan de staat kost, of hoelang de doorlooptijd is van zo'n cursus. 

Die problemen komen bovendrijven na een doorlichting die het Rekenhof maakt van het Agii, die onze redactie ook kon inkijken. De oppositie­partijen in het parlement zeggen dat ze al "jarenlang" wijzen op die problemen. De doorlichting is dan ook koren op de molen van de oppositie, die er de kans in zag om de regeringspartijen (N-VA, Open VLD en CD&V) uit elkaar te spelen. 

Herstructurering kost dubbel zoveel als verwacht

Groen hamert op de cijfers uit de doorlichting. In 2017 werd aangekondigd dat bij het agentschap 170 mensen moesten vertrekken, nadat de asielcrisis van 2015 was gaan liggen. Voor die herstructurering werd 5,5 miljoen euro voorzien, maar die kosten zullen volgens het rapport oplopen tot 12,5 miljoen tegen 2021, meer dan het dubbele dus. 

"7 miljoen wordt verkwanseld door slecht management", zegt An Moerenhout (Groen). "N-VA heeft al tien jaar die bevoegdheid in handen en mismanaget de sector", zegt ze. Volgens Moerenhout wordt "integreren daarmee zo moeilijk mogelijk gemaakt". Inburgering was eerder een de bevoegdheid van Geert Bourgeois en Liesbeth Homans, allebei van N-VA, en de raad van bestuur van het agentschap werd tot 2017 voorgezeten door Zuhal Demir (N-VA).

Beluister hier het interview met An Moerenhout in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

BELGA

"Vandaag zijn er nog steeds 1764 nieuwkomers die wachten op een cursus maatschappelijke oriëntatie", zegt SP.A-fractieleidster Hannelore Goeman. "De problemen bij het agentschap zijn jarenlang ontkend." De cijfers van de wachtlijsten komen van voormalig minister Homans zelf, en dateren van september. Opvallend, Homans mocht tijdens de zitting niet reageren op de bakken kritiek, omdat ze nu parlementsvoorzitter is.

Liesbeth Homans (N-VA)
BELGA

N-VA-parlementslid Nadia Sminate deed dat in haar plaats. Ze verwijst naar de moeizame fusie van 20 organisaties die aan de basis liggen van het Agii. "20 organisaties met een andere loonschaal, andere gebouwen. Net op dat moment werden we geconfronteerd met een van de grootste asielcrisissen in ons land", zegt Sminate, die ook toegeeft dat er nog "efficiënter" kan worden gewerkt. 

Vanmorgen sprak minister Somers in De Standaard nog van een "mismanagement" bij het agentschap. Ook regeringspartner CD&V zegt in het parlement "de fouten van het verleden" in de ogen te willen kijken. Maar Somers sluit vanmiddag ook de rangen van de regering.

Hij benadrukt het "harde werk" van Homans, en wil nu vooral "vooruitkijken" op basis van het regeringsprogramma. Als speerpunt noemt hij het "buddyproject" dat inburgeraars via een stage van 40 uur in contact moet brengen met andere Belgen.

De minister wil de lesmomenten ook "flexibeler" invullen, zodat nieuwkomers van thuis uit hun cursus digitaal kunnen volgen. Minder mensen bij het agentschap moeten in de "backoffice" werken (nu 35 procent van het personeel), en meer personeel moet worden ingezet om inburgerings­programma's van lokale besturen te ondersteunen. 

Het agentschap zelf wilde niet reageren.  

Meest gelezen