Barry Callebaut

Barry Callebaut bouwt nieuw distributiecentrum: "Vanuit Lokeren gaan we de hele wereld van chocolade voorzien"

In Lokeren, langs de E17, begint vandaag de bouw van een nieuw distributiecentrum van chocoladefabrikant Barry Callebaut. Het gebouw wordt zo'n 12 voetbalvelden groot, zal grotendeels volautomatisch zijn en wordt zo duurzaam mogelijk. De fabrikant zal vanuit het nieuwe magazijn miljoenen kilo's chocolade wereldwijd verdelen.

Tonnen en tonnen chocolade van Barry Callebaut zullen binnenkort in Lokeren worden opgeslagen. "Ons nieuw magazijn zal plaats hebben voor 125.000 palletten", vertelt Willy Raemdonck van Callebaut. "Heel veel chocolade dus, als je weet dat elk pallet zo'n 600 kilogram chocolade draagt!"

Een groot stuk van het distributiecentrum zal volautomatisch zijn. Raemdonck: "Dat wil zeggen dat de paletten via transportbanden naar het hoogbouwmagazijn gebracht worden en met automatische kranen omhoog gehesen worden."

Lokeren ligt centraal

"Vanuit Lokeren gaan we de hele wereld voorzien van chocolade", zegt Raemdonck. "Maar vooral België, Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn belangrijke klanten. Lokeren is dus een ideale locatie, het ligt centraal ten op zichte van die landen."

"Daarnaast ligt Lokeren dicht bij onze fabriek in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld, en is de haven van Antwerpen niet veraf", weet Raemdonck. Aangezien Barry Callebaut internationaal blijft groeien, is dat niet onbelangrijk.

Energieneutraal

Ook duurzaamheid is belangrijk voor de chocoladegigant. "We houden de standaarden heel hoog. Zo zal het hele gebouw energieneutraal  zijn, zijn er zonnepanelen, laadpalen voor elektrische voertuigen en fietsvoorzieningen", aldus Raemdonck.

Het is de bedoeling dat het gebouw klaar is tegen de zomer van 2021.

kasto80

Meest gelezen