Videospeler inladen...

Donald Trump wordt niet afgezet: Senaat spreekt Amerikaanse president volledig vrij na impeachmentproces

De Amerikaanse Senaat heeft Donald Trump - zoals verwacht werd - volledig vrijgesproken in het impeachmentproces dat in het Amerikaanse Congres tegen de president werd gevoerd. 52 Republikeinse senatoren pleiten Trump vrij van machtsmisbruik. 48 senatoren, onder wie de Republikein Mitt Romney, bevonden Trump schuldig aan machtsmisbruik. Voor een afzetting moest een tweederdemeerderheid Trump schuldig bevinden.

President Trump werd door het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn, beschuldigd van machtsmisbruik voor eigen politiek gewin en tegenwerking van het Congres in het onderzoek daarnaar. Die twee beschuldigingen vormden volgens de aanklacht grond tot afzetting.

Daarop werd de afgelopen weken een proces gevoerd in de Amerikaanse Senaat. Zoals verwacht werd hebben de senatoren Trump nu volledig vrijgesproken.

Voor de eerste aanklacht - machtmisbruik - achtten 48 senatoren, onder wie de Republikeinse Senator Mitt Romney, de president schuldig. 52 Republikeinse senatoren stemden "niet schuldig". 

Bij de tweede aanklacht steunden - zoals verwacht werd - alle 53 Republikeinse senatoren hun president, terwijl alle 47 Democratische senatoren Trump schuldig bevonden aan belemmering van het Congres in het onderzoek. 

Bekijk hier de duiding die Amerika-correspondent Björn Soenens over de stemming gaf in "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

President Trump spreekt op Twitter van een overwinning van zijn land. Zijn zoon Donald Jr. heeft op Twitter dan weer uitgebreid opgeroepen om Senator Mitt Romney uit de Republikeinse partij te zetten.

Tijdens het impeachmentproces in de Senaat is er veel om te doen geweest dat een meerderheid het horen van getuigen en het indienen van nieuwe documenten tegenhield.

Dit was een opdoffer voor de Democraten want die wilden in het bijzonder gewezen nationaal veiligheidsadviseur John Bolton oproepen na een perslek dat Trump in nauwe schoentjes kon brengen.

Meerdere Amerikaanse media meldden vandaag dat de Democraten het hierbij niet zullen laten en Bolton "waarschijnlijk" in het Huis van Afgevaardigden zullen dagvaarden.

Tijdens het impeachmentonderzoek in het Huis heeft Bolton, net als anderen, geweigerd te getuigen, volgens media onder druk van het Witte Huis en wat juist mee leidde tot de aanklacht van "obstructie van het Congres". Een formele dagvaarding heeft Bolton evenwel niet gekregen.

Bekijk hier de bekendmaking van het resultaat van de stemming:

Videospeler inladen...

Meest gelezen