Drugsdealers van beruchte Peterboswijk krijgen tot 6 jaar cel

Meer dan 20 personen moesten voor de rechtbank in Brussel komen voor grootschalige drugshandel in de beruchte Anderlechtse wijk Peterbos. De kopstukken werden uiteindelijk veroordeeld tot 5 en 6 jaar cel voor de verkoop van cannabis en cocaïne. Daarnaast legde de rechter hen een geldboete van in totaal 425.000 euro op en werd er meer dan 1 miljoen euro verbeurd verklaard.

De wijk Peterbos kwam in 2018 meermaals in het nieuws na een reeks gewelddadige incidenten. MIVB-controleurs klaagden over agressie en een televisieploeg van VRT werd aangevallen door jongeren die er woonden. Politie en parket hadden inmiddels al een onderzoek geopend omdat er op grote schaal drugs werd verkocht. In de herfst van 2018 voerde de politie een grootscheepse actie uit waarbij een vijftiental personen werden opgepakt. Begin 2019 kwamen er opnieuw huiszoekingen, waarbij zo’n 100.000 euro en drugs in beslag werden genomen.

22 man voor de rechter

Het leidde tot een groot proces waarbij in totaal 22 personen terechtstonden. Vijf bendeleden die door de rechtbank aanzien werden als de kopstukken, kregen celstraffen van 5 tot 6 jaar cel én geldboetes die opliepen tot 80.000 euro per veroordeelde. Dertien anderen kregen tussen de 1 jaar met uitstel en 50 maanden. 

Twee drugsdealers kregen opschorting van straf en een iemand kreeg een werkstraf van 120 uur. Voor een laatste verdachte bleek de zaak verjaard te zijn. 

1 miljoen euro

Dat de rechtbank zwaar aan de feiten tilde, bleek ook uit de meer dan 1 miljoen euro die verbeurd verklaard werd. Dat was meer dan wat het openbaar ministerie vorderde. Drie kopstukken, die volgens de rechtbank grof geld hadden verdiend aan de verkoop van cannabis en cocaïne, moeten zo respectievelijk 359.000, 239.000 en nog eens 239.000 euro ophoesten. 

Meest gelezen