© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Finse vader krijgt evenveel verlofdagen als moeder na geboorte van kind

Finland gaat het wettelijke ouderschapsverlof na de geboorte van een baby optrekken voor moeders én vaders. Binnenkort kan elke kersverse ouder 164 betaalde verlofdagen opnemen om bij zijn of haar kind te zijn. Samengeteld zijn dat 328 dagen of bijna 14 maanden die beide ouders kunnen opnemen.  

Finland heeft sinds eind vorig jaar de jongste vrouwelijke premier ter wereld. De 34-jarige Sanna Marin leidt een centrumlinkse coalitie die gelijkheid tussen de seksen hoog in het vaandel voert. Dat blijkt uit de samenstelling van het kabinet: 12 van de 19 regeringsleden zijn vrouwen.

Maar het spreekt ook uit het beleid dat de Finse regering wil voeren.   

Minister van Sociale Zaken Aino-Kaisa Pekonen maakte vandaag haar plannen bekend voor een hervorming van het ouderschapsverlof.

Binnenkort zullen vaders en moeders na de geboorte van een kind eenzelfde aantal verlofdagen kunnen opnemen. Beide hebben recht op 164 verlofdagen. Samen is dat goed voor 328 verlofdagen of veertien maanden. Partners kunnen onderling wel 69 dagen aan elkaar overdragen. 

Daarnaast kunnen vrouwen ook een maand zwangerschapsverlof opnemen vóór de geboorte.

Alleenstaande ouders

Alleenstaande ouders worden niet benadeeld. Zij kunnen het saldo van twee ouders, 328 dagen dus, in hun eentje opnemen. "De hervorming zal elk type gezin ten goede komen en gelijke verlofdagen verzekeren voor elk kind, ongeacht het type gezin waar ze deel van uitmaken", zegt de bevoegde minister.

Het nieuwe systeem zal ten vroegste volgend jaar ingaan en zou de Finse staat 100 miljoen euro extra kosten. 

In het huidige systeem bedraagt de moederschapsrust 4,2 maanden en krijgen vaders 2,2 maanden die ze kunnen opnemen voor de tweede verjaardag van het kind. Daarbovenop kunnen beide ouders zes maanden verlof onderling verdelen. Maar in de praktijk neemt slechts één op vier vaders al zijn vaderschapsverlof op. 

De hervorming moet dat veranderen en de gelijkheid tussen partners bevorderen. 

Het nieuwe systeem is gul, maar het meest genereuze land op het gebied van ouderschapsverlof blijft Zweden, waar elke ouder 240 verlofdagen kan opnemen na de geboorte van een kind.

Meest gelezen