Videospeler inladen...

Gedenkteken voor Stephanie Verbraekel en alle andere verkeersslachtoffers onthuld in Schaarbeek 

Op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek is een gedenkteken onthuld voor Stephanie Verbraekel, de jonge vrouw die twee jaar geleden werd doodgereden toen ze de straat overstak. Het monument is niet alleen voor Stephanie, maar voor alle verkeersslachtoffers in het Brussels Gewest. 

In Schaarbeek is een herdenkingsmonument onthuld voor de 28-jarige Stephanie Verbraekel. De journaliste van De Standaard overleed ruim 2 jaar geleden toen ze de Haachtsesteenweg overstak. Op het moment van het ongeval reed de dader 90 kilometer per uur in een zone 30. Hij kreeg een werkstraf en een rijverbod van 4 jaar.

Naar aanleiding van het ongeval beslisten de ouders en vrienden van Stephanie de burgerbeweging "Collectief 1030/0" op te richten rond verkeersveiligheid in het Brussels Gewest.  Zij beslisten ook het gedenkteken te plaatsen. Niet alleen voor Stephanie, maar voor alle Brusselse verkeersslachtoffers, zegt Pieter Fannes: "Een werk als dit doet je meteen nadenken. Mensen gaan erover praten en zijn ermee bezig, dat is toch erg belangrijk. Het is meer dan symboliek. Het is een werk waar de buurt zich verbonden mee voelt, waar ze zich kan achter scharen en waarover gepraat zal worden. Je maakt er eigenlijk iets levend van, van die doelstelling van nul verkeersdoden. Anders blijft het misschien abstract." 

Kunstwerk

Het kunstwerk werd ontworpen door de internationaal bekende ontwerper en buurtbewoner Jean-François D’Or: “Toen burgerbeweging 1030/0 me aansprak om hier een gedenkteken aan Stephanie te realiseren, zei ik meteen ja. Als buurtbewoner heeft de aanrijding me erg aangegrepen. Hier wordt nog altijd heel vaak te snel gereden.”

Volgens de ouders van Stephanie omschrijft het kunstwerk hun dochter: "Het monument is prachtig, het typeert Stephanie,  het robuuste maar ook het fijne. De dunne lettertjes maar ook de veren erbij." 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen