"In uwen frigo": sorteer de inhoud van uw koelkast en bespaar 360 euro

Het project "In uwen frigo" van vzw FoodWIN krijgt geld van stad Gent om voedselverspilling tegen te gaan. De vzw doet dat door simpelweg eten slimmer te bewaren in de koelkast. De vzw zal lessen "koelkastsorteren" geven, onder meer aan huishoudhulpen. Praktische tips zijn goed voor minder voedselverspilling en dus ook voor de portemonnee. Gent geeft ook drie andere projecten rond duurzaam eten centen. 

Stad Gent probeert al een tijd voedselverspilling tegen te gaan met "Gent En Garde", daarbij maakt de stad geld vrij voor initiatieven om een idee of project verder uit te werken. Dit jaar koos Gent voor vier initiatieven, waaronder "In uwen frigo" van vzw FoodWIN. 

369 euro per jaar voedselverspilling

Vzw FoodWIN start met cursussen "koelkastsorteren". Dat doen ze bij de mensen thuis: "We merken dat er heel veel voedsel verspild wordt in huishoudens", vertelt Hanne Heymans van de vzw. De grootste voedsel­verspilling gebeurt níét in restaurants of bakkerijen, maar gewoon bij mensen thuis: "Elk gezin verspilt ongeveer 369 euro per jaar aan voedsel. We weten dat ongeveer 1 op de 10 gezinnen een huishoudhulp heeft, die gaan we er dus ook bij betrekken", legt Heymans uit.

Tips voor "in uwen frigo"

Heymans geeft alvast enkele tips mee: "De temperatuur in de koelkast is erg belangrijk want sommige plaatsen zijn frisser dan andere, je mag niet alles zomaar overal bewaren. In het midden van de koelkast waar het koelelement is, is het zo'n 4 graden. Daar bewaar je het best bereid eten, zoals spaghettisaus. Vlees leg je beter helemaal onderaan in de frigo. Daar is het frisser, tussen de 0 en de 2 graden. Bovenaan is het dan weer warmer, 6 of 7 graden. Daar bewaar je beter dranken of boter.  Groenten en fruit horen in de groentebak. Je hangt best een thermometer in je koelkast om dat goed te checken."

De grootste voedselverspilling gebeurt níét in restaurants of bakkerijen, maar gewoon bij mensen thuis

Hanne Heymans, vzw FoodWIN

Huishoudhulpen met dienstencheques zullen opgeleid worden tot echte koelkastspecialisten door TalentIndex: "Het project "In uwen frigo" maakt van je eigen huishoudhulp een soort ambassadeur van je koelkast. We leiden ze op om te helpen je koelkast slimmer te organiseren. En die kennis kunnen zij dan ook bij hen thuis toepassen", vertelt Nancy Lelubre.  

Samenwerking universiteit van Gent

De universiteit van Gent zal de impact van het project nagaan. "We beginnen met 60 huishoudens", legt Heymans uit, "we kijken hoeveel voedsel verspild wordt voor de start van project en we meten dat ook nog eens op het einde van het project. Dan zullen we zien of er verbetering is. We hopen van wel natuurlijk."

"Dit project is echt een wereldprimeur, het is nog nergens in de wereld geprobeerd. Maar het is dan ook niet gemakkelijk om voedselverspilling bij de gewone mens aan te pakken", zegt Heymans. De huishoudhulpen zelf zien het alvast zitten: "Ze zijn heel erg enthousiast."

Voedselverspilling bij mensen thuis is nog nooit aangepakt. Dit is een wereldprimeur
Hanne Heymans, vzw FoodWIN

Andere projecten

Stad Gent selecteerde ook nog drie andere projecten voor "Gent En Garde":  een bioboerderij die groenten en fruit via het water transporteert, een broodjeszaak die werkt met voedseloverschotten en een project dat vegetarisch eten bij inwoners met een migratieachtergrond moet promoten.  De stad kreeg eind vorig jaar van de Verenigde Naties nog een prijs voor het project "Gent en Garde".

kasto80

Meest gelezen