Eerste Belg die besmet is met coronavirus spreekt vanuit ziekenhuis: "Ik maak me geen zorgen, mijn gezondheid is prima"

Philip Soubry, de eerste Belg die besmet is met het coronavirus uit China, vertoont nog steeds geen symptomen en maakt het goed. Dat zegt hij in een telefoongesprek met Radio 2 West-Vlaanderen. Soubry is een West-Vlaming uit Gullegem die in China woont en werkt. Hij is een van de 9 Belgen die vorig weekend geëvacueerd zijn uit China. 

"Mijn gezondheid is prima in orde. Geen hoest, verkoudheid of grieperig gevoel. Niets", vertelt Soubry vanuit zijn kamer in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Daar verblijft hij sinds maandagnacht bekend werd dat hij als enige van de 9 geëvacueerde Belgen besmet is met het nieuwe coronavirus uit China. "Ze zijn mij 's avonds laat komen vertellen dat het nieuws niet zo goed was en dat ik wel besmet was."

"Ik heb nog vlug een douche moeten nemen, een speciaal pak moeten aandoen en daarna hebben ze mij met de ambulance naar het ziekenhuis gevoerd."

Mijn kamer heeft een eigen ventilatie­systeem en de ramen zijn hermetisch afgesloten zodat er niets naar buiten kan

Het Sint-Pietersziekenhuis is uitgerust met speciale quarantainekamers en geldt daarom als referentiecentrum voor het coronavirus in ons land. De veiligheidsmaatregelen zijn er dan ook strikt om verdere besmetting te vermijden.

"Er is een sas voor mijn kamer, zodat het ziekenhuispersoneel hier niet zomaar binnen en buiten kan wandelen. Ze komen hier volledig ingepakt in speciale pakken binnen, met mondmasker en bril. Ik hoor dat de kamer ook een eigen ventilatiesysteem heeft en de ramen hermetisch zijn afgesloten om toch maar alles te beveiligen."

Wanneer ik virusvrij ben, wil ik zo snel mogelijk terug naar China

De gezondheidstoestand van Soubry wordt voortdurend in de gaten gehouden. Normaal gezien wordt hij vandaag opnieuw getest op het virus. "Ik maak me daar geen zorgen over. Ik behoor wel tot de risicogroep, omdat ik al wat ouder ben. Maar ik voel me nog jong en gezond. Dus ik denk niet dat er een probleem zou kunnen zijn."

Soubry kijkt er naar eigen zeggen al naar uit om terug te keren naar China. "Als ik virusvrij ben, wil ik eerst mijn familie in België bezoeken. Daarna wil ik zo snel mogelijk terug naar China, naar mijn vrouw en stiefzoon, die daar nog zijn."

Bekijk hieronder de getuigenis van Philip Soubry in "Het Journaal" (en leest voort onder de video):

Videospeler inladen...

Er is absoluut geen gevaar dat deze patiënt andere patiënten besmet in het ziekenhuis

Michelle Dusart, hoofdgeneesheer Sint-Pietersziekenhuis

Hoewel het voorlopig bij één Belgische patiënt blijft, is het Sint-Pietersziekenhuis al wel voorbereid op meerdere besmettingen. "Het is best mogelijk dat we nog gevallen zullen binnen krijgen", zegt hoofdgeneesheer Michelle Dusart.

"We hebben 30 bedden voor mensen die gematigd ziek zijn en we kunnen ook 10 patiënten opvangen die intensieve zorgen nodig hebben. Daarnaast hebben we ook enkele quarantainekamers op pediatrie, maar het virus lijkt niet meteen veel kinderen te treffen. De diagnoses stellen zal mogelijk wel moeilijker worden, aangezien de piek van de griepepidemie nog moet komen en de symptomen zeer gelijkaardig zijn."

Het Sint-Pietersziekenhuis benadrukt ook dat andere patiënten of bezoekers van het ziekenhuis zich geen zorgen moeten maken: "Het virus is totaal afgezonderd, er is absoluut geen risico", zegt Dusart. "Het personeel dat zich over deze besmette patiënt ontfermt, is speciaal opgeleid. We hebben in het verleden ook al veel tuberculosepatiënten behandeld en die zijn ook zeer besmettelijk. Of andere coronavirussen, zoals het MERS-virus. Voor ons is dit routine."

Alle verdachte stalen in ons land worden geanalyseerd in het laboratorium van viroloog Marc Van Ranst in Leuven. Onze ploeg kon daar een kijkje gaan nemen. Bekijk de reportage hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen