Grey Day? Niet bij de bewoners van de Molen in Rotselaar

In woongemeenschap "De Molen van Rotselaar" hebben ze nooit last van Grey Day. Dat is de dag dat de hernieuwbare energie in heel Vlaanderen op is. Hun geheim? Een waterkrachtcentrale die werkt met het water van de Dijle. 

Dirk Vansintjan en zijn vrouw Relinde zijn de eerste inwoners van De Molen van Rotselaar.  Een samenhuizingsproject dat in 1985 van start ging. Intussen zitten er negen gezinnen, die samen kunnen genieten van de waterkrachtcentrale op de historische site. Vansintjan: "We zijn eigenlijk de pioniers van hernieuwbare energie. De molen voorziet elektriciteit voor jaarlijks 120 gezinnen. Die wordt verspreid door de coöperatie Ecopower. Maar daardoor verbruiken we wel de helft minder dan een gewoon huishouden. "

Uurtje werk

De molen bestaat al sinds de 12e eeuw maar is nu een stuk moderner geworden. "De waterkrachtcentrale wordt aangedreven door een aftakking van de Dijle-arm. Al moeten we wel eerst alle takken en plastiek uit het rooster halen. Daar is dagelijks toch iemand een uurtje mee bezig. Daarna gaat het door het hek, richting turbine die dan de as van de molen laat draaien."

Muurverwarming

Op de site van de Molen gaat werkelijk niets verloren. Want de warmte die de turbine afgeeft wordt gebruikt voor het opwarmen van de gemeenschappelijke ruimtes. "We hebben hier een eventzaaltje waar we geregeld activiteiten organiseren. Vorige week was hier nog een concert. Wel we hebben die ruimte makkelijk kunnen opwarmen voor 30 mensen via muurverwarming. Grey Day? Daar hebben wij hier echt nooit last van." 

Meest gelezen