foto: Radio 2

Grondwaterpeil in De Wijers weer normaal

In het vijvergebied De Wijers, in Midden-Limburg, is het grondwaterpeil weer normaal. Door de droge zomers van de afgelopen  jaren was het grondwater overal drastisch gezakt. Maar de regen van de afgelopen dagen heeft de natuur veel goed gedaan. Voor het eerst is er nu een plaats in Limburg waar het tekort is aangevuld. 

In de vallei waar de vijvers van het natuurgebied De Wijers liggen,  is  de  bodem momenteel verzadigd met water. “Er blijft weer water in de poelen staan waardoor het erop lijkt dat amfibieën zich binnenkort veilig zullen kunnen voorplanten", zegt boswachter Raf Spelkens. “Maar eens buiten de vallei is het een ander verhaal.”

Militair domein

“Neem nu het militair domein in Leopoldsburg bijvoorbeeld. Daar blijft het water rond deze tijd van het jaar normaal in de sporen van de tanks staan. En nu sijpelt het nog steeds de bodem in. Er zal nog veel regen moeten vallen voor het niveau weer op peil is”, zegt Spelkens.  

Te warm

Toch is het daarmee nog geen normaal jaar voor De Wijers. “Door de zachte temperaturen van afgelopen maand zijn de kikkers al te zien, en dat is veel te vroeg”, zegt Spelkens.  "Ook de hazelaar en de sleedoorn komen al uit. Ik ben dan ook blij dat het volgende week weer wat kouder wordt."

Meest gelezen