Oude ijskelder in Koninklijk Park in Leopoldsburg gerestaureerd: "Voortaan een thuis voor vleermuizen"

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft de voorbije maanden de ijskelder in het Koninklijk Park van Leopoldsburg opgeknapt. Binnenin zijn betonblokken met holtes gehangen, zodat vleermuizen er kunnen overwinteren. 

"We hebben de muren aan de ingang heropgebouwd en alle klimop verwijderd", vertelt boswachter Dany Ruysen. "Binnenin hebben we holtes voor de vleermuizen gecreëerd. Momenteel zitten er nog niet veel vleermuizen, maar we hopen dat dat gaat veranderen. Want we gaan de bodem van de kelder wat natter proberen te maken." Op de berg werd alle Amerikaanse vogelkers weggehaald. Vroeger stond er ook een kleine kiosk op de berg, maar die is niet heropgebouwd. "We willen vermijden dat wandelaars over de berg lopen. Daarom hebben ze er ook een omheining rond geïnstalleerd."

Geschiedenis

De ijskelder werd in 1837 gebouwd in het park van de onderofficieren. Elke winter werd er tachtig kubieke meter ijs in opgeslagen, onder meer voor het hospitaal. Maar de voorbije jaren lagen de ijsberg en de -kelder er verwaarloosd bij.  Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft die nu opgeknapt, zodat vleermuizen er kunnen overwinteren. Want de temperatuur schommelt er het hele jaar door rond zo'n 10 graden. 

(lees verder onder de foto)

Natuur en Bos heeft in de parken van het leger in Leopoldsburg ook 3.500 nieuwe bomen aangeplant. Dat was nodig omdat alle fijnsparren in het gebied waren aangetast door de letterzetter. Ook alle Amerikaanse vogelkers werd weggehaald. 

Meest gelezen