Infrabel verspreidt beelden van auto die nipt ontsnapt aan botsing met trein: "Filmpje waar onze broek van afzakt"

In het plaatsje Meix-devant-Virton, in de provincie Luxemburg, is men vorige week maar heel nipt ontsnapt aan een zware treinbotsing. Op beelden die spoorwegbeheerder Infrabel heeft verspreid is te zien hoe een automobilist dwars door de slagbomen rijdt, nét voor er een trein komt aangereden. “Ondanks onze inspanningen om de infrastructuur te beveiligen en om te sensibiliseren zie je dat mensen de regels vierkant aan hun laars lappen”, zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken.

31 januari, 10.11 uur, Meix-devant-Virton in de provincie Luxemburg, lezen we op het korte videootje dat Infrabel vandaag verspreid heeft. Eerst zien we de slagbomen aan een spoorweg naar beneden gaan en de rode lichten die beginnen te knipperen. 

Plots komt er linksboven in beeld een auto aangereden. De auto rijdt zonder te remmen dwars door de slagbomen, over de overweg. Een handvol seconden later komt er een goederentrein voorbij. (Lees verder onder de beelden.)

“Mocht de automobilist nog net iets later aan de overweg geweest zijn, was er waarschijnlijk een aanrijding geweest en had het allemaal nog veel erger kunnen aflopen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel.

Gewoon stoppen

“Excuseer dat ik het zo zeg, maar dit is een filmpje waar onze broek van afzakt”, zegt Baeken verbijsterd. “Wij doen enorm veel inspanningen om onze infrastructuur te beveiligen en om de mensen te sensibiliseren.” 

“Maar dan nog zie je dat er mensen zijn die de regels vierkant aan hun laars lappen, gaat Baeken verder. “Het is evident als het licht op rood staat, de slagbomen naar beneden zijn en de bel rinkelt, dat je gewoon moet stoppen. Punt.”

"Technische" camera

De beelden zijn niet gemaakt met een bewakingscamera, maar met een technische camera. Infrabel plaatst zulke camera’s aan overwegen om bij storingen snel te kunnen zien wat er precies aan de hand is. 

Infrabel heeft de beelden verspreid omdat men aan het publiek nog eens wil tonen dat je niet met je leven mag spelen aan een overweg. De spoorweg­beheerder heeft de beelden doorgespeeld aan de politie. Als de bestuurder opgepakt wordt, riskeert hij of zij een zware boete en mogelijk ook een rijverbod.

Eerdere incidenten

Het is lang niet de eerste keer dat Infrabel dergelijke beelden verspreidt. Vorige zomer zette de spoorwegbeheerder nog beelden online van een vrouw die tussen Schellebelle en Aalst met haar auto langs een wegversperring probeerde te rijden. Maar de dame kwam met haar auto vast te zitten, zoals in onderstaand filmpje te zien is:

Videospeler inladen...

Een jaar eerder legde Infrabel op beeld vast hoe een voetganger de slagbomen aan een overweg negeerde en nét niet door een trein werd aangereden.  Het bijna-ongeval gebeurde aan een overweg in Luik.

Meest gelezen