Ingenieur uit Herentals bedenkt speedpedelec "die comfort van auto benadert"

De Vlaamse start-up IntuEdrive, waar Herentalsenaar Tomas Keppens deel van uit maakt, brengt binnenkort Ellio op de markt. Ellio is een speedpedelec die nog meer dan de al bestaande modellen het gemak van een auto benadert.

Net zoals veel auto's nu automatisch naar een andere versnelling schakelen, doet Ellio dat ook. "Je geeft gewoon aan hoe snel je wil trappen. Vanaf dan houdt de fiets je constant op die trapfrequentie zonder dat je op knoppen of hendels moet duwen", legt Keppens uit in de middaguitzending van Radio 2 Antwerpen.

Je staat altijd in de perfecte versnelling zonder dat je daarover moet nadenken.

"Een ander aspect is het elektrisch remmen", vertelt Keppens nog. "Je doet dat door met de pedalen achteruit te trappen. Hoe verder achteruit je trapt, hoe meer je remt. Enkel bij een noodstop moet je nog de remhandvatten gebruiken."

In april komt speedpedelec Ellio op de markt, eerst is er nog een testperiode in elke provincie. "We merken interesse en enthousiasme zowel bij de dealers als bij de leasemaatschappijen", zegt Keppens. Hij is ook erg lovend over de regelgeving en infrastructuur voor speedpedelecs bij ons. "Hier mogen ze op de fietspaden die op vele plaatsen al fietsostrades geworden zijn." 

Iedereen voelt dat we een nieuwe fietservaring bieden. We gaan denk ik potten breken op de markt.

De grote droom van Keppens is nog meer mensen uit de auto houden en op de fiets krijgen. Hij wil met Ellio de speedpedelec ook een ander imago geven. "Momenteel richten ze zich op een mannelijk en machopubliek. Wij willen de zachte speedpedelec aanbieden, die veel vlotter en intuïtiever rijdt. Op die manier gaat het soms agressieve rijgedrag waar velen zich aan ergeren ook verdwijnen."

Beluister hier het volledige gesprek op Radio 2 Antwerpen:

Meest gelezen