Wie betaalt factuur van 2,4 miljoen euro voor omheiningen van parken Koninklijke Schenking? 

Leefmilieu Brussel restaureert de omheiningen van de Koloniale Tuin en het Sobieskipark in Laken voor een bedrag van 2,4 miljoen euro. Dat blijkt uit een antwoord van Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) op een parlementaire vraag van Cieltje Van Achter (N-VA). Beide parken zijn eigendom van de Koninklijke Schenking. Wie er uiteindelijk zal betalen voor de restauratie, is minder duidelijk. 

Afgelopen jaar berichtte VRT NWS samen met De Tijd, Knack en Apache in de reeks "Immo Royal" over hoe de belastingbetaler meebetaalt aan verschillende eigendommen van de Koninklijke Schenking. Nu kregen we inzage in een parlementaire vraag over een aantal parken van de Koninklijke Schenking die Leefmilieu Brussel beheert.

Het beheer en de bewaking van die parken werden onder andere vastgelegd in een overeenkomst uit 1992 tussen het Brussels Gewest en de Regie der Gebouwen. Daarbij werd het beheer in handen van Leefmilieu Brussel gegeven. 

Het gaat in totaal over 18 groene ruimten in Brussel, waarvan acht domeinen eigendom zijn van de Koninklijke Schenking. Er werd in 1992 afgesproken dat de Regie der Gebouwen jaarlijks 1,9 miljoen euro zou investeren in het onderhoud van al deze groene ruimten. Vandaag is dat bedrag na indexatie al gestegen naar 3 miljoen euro. 

Uit het antwoord van Maron blijkt dat ook het geïndexeerde bedrag vandaag onvoldoende is. In 2020 zal de overeenkomst opnieuw worden onderhandeld en Leefmilieu Brussel is bezig met een herberekening van de werkelijke kosten met het oog op de heronderhandeling.

(lees verder onder de foto)

Restauratie omheining: 2.408.895 euro

In het antwoord lezen we verder dat Leefmilieu Brussel 2.408.895 euro betaalde voor de restauratie van de omheining van de Koloniale Tuin en het Sobieskipark in Laken. 

Volgens Maron "werd Leefmilieu Brussel er toe gebracht om bepaalde investeringen in het vastgoedpatrimonium van de Koninklijke Schenking te doen die verder gaan dan de eenvoudige beheers- en bewakingsopdrachten die in de overeenkomst van 1992 werden vastgelegd.”

De overeenkomst voorziet uitdrukkelijk dat deze werken ten laste zijn van de Koninklijke Schenking. De factuur voor deze tussenkomsten wordt naar de Regie der Gebouwen gestuurd nadat de werken zijn afgerond.

Alain Maron, Minister van Leefmilieu Brussel

“De overeenkomst voorziet uitdrukkelijk dat deze werken ten laste zijn van de Koninklijke Schenking. De factuur voor deze tussenkomsten wordt naar de Regie der Gebouwen gestuurd nadat de werken zijn afgerond.”, aldus Maron.

De kosten zullen worden doorgestuurd naar de Regie der Gebouwen omdat zij in 1992 de overeenkomst hebben afgesloten met de Koninklijke Schenking. Of de Regie der Gebouwen deze factuur zal doorsturen naar de Koninklijke Schenking blijft nog de vraag.

Bij de Regie der Gebouwen reageert men verrast. “Op basis van mijn informatie blijkt dat Leefmilieu Brussel ons niet heeft geïnformeerd dat de omheining van het Sobieskipark en de Koloniale Tuin zou gerestaureerd worden ten bedrage van 2,4 miljoen euro. Wij gaan dit verder onderzoeken.”, zegt woordvoerder Johan Vanderborght.

Ontdek meer over het patrimonium van de Koninklijke Schenking op www.koningshuizen.be

Meest gelezen