Studio Brussel / Jokko

Meer dan 2.000 vzw's hebben eerste geld van De Warmste Week ontvangen, vrijwilligers hebben de smaak te pakken

Ruim een maand na De Warmste Week is het overgrote deel van de opbrengst doorgestort naar de meer dan 2.000 goede doelen. Eind deze maand volgt er nog een tweede schijf uitbetalingen. Dit jaar konden mensen voor het eerst ook vrijwilligerswerk doen voor De Warmste Week, en uit een rondvraag van UGent blijkt dat dat project een succes was.

De Warmste Week 2019 bracht in totaal 17.518.153 euro op. Dat bedrag komt vooral uit de meer dan 13.000 acties die in Vlaanderen georganiseerd werden. Maar ook overkoepelende initiatieven zoals de Warmathon, de Back-t-Back-concerten in Kortrijk, de sms'jes tijdens de radiomarathon en de verkoop van gadgets zoals het vlammetje.

Ongeveer 90 procent van al dat ingezamelde geld is nu doorgestort naar de meer dan 2.000 vzw's die zich geregistreerd hadden voor de editie van 2019. Het gaat om geld uit de acties. De Koning Boudewijnstichting zorgt ervoor dat elke euro bij de juiste vzw terechtkomt.

Eind deze maand volgt er een twee schijf uitbetalingen.  Dat is dan het geld van de grote initiatieven, dat over alle deelnemende vzw's verdeeld wordt. Later kunnen nog kleinere stortingen volgen, als er nog geld binnenkomt van acties die pas later hun opbrengst hebben overgeschreven.

Vrijwilligers

De afgelopen editie van De Warmste Week draaide niet alleen om geld inzamelen. Voor het eerst was het ook mogelijk om vrijwilligerswerk te doen voor de goede doelen. Zo'n 260 vzw's hadden in december een vrijwilligersproject op poten gezet, en 2.617 mensen zijn ingegaan op die oproep. Samen deden zij zo'n 11.000 uur vrijwilligerswerk.

De Vakgroep Sociologie van de UGent polste achteraf bij 250 vrijwilligers naar hun motivatie, en uit die rondvraag blijkt dat veel van hen door het project de smaak te pakken hebben gekregen.

  • Meer dan een derde van de bevraagde vrijwilligers (36%) had voor De Warmste Week nog nooit aan vrijwilligerswerk gedaan. Zij proefden via De Warmste Week dus voor het eerst van vrijwilligerswerk.
  • Nog eens een derde (32%) had voor De Warmste Week wel al ervaring met vrijwilligerswerk, maar was daar het afgelopen jaar niet meer actief in.
  • Ook een derde (32%) was ook naast De Warmste Week actief in vrijwilligerswerk.
  • Twee derde van de vrijwilligers (66%) zegt nu al dat ze volgende keer opnieuw vrijwilligerswerk willen doen voor De Warmset Week.
  • Meer dan de helft van de bevraagden (52%) wil ook buiten De Warmste Week aan vrijwilligerswerk doen.

Uit de rondvraag concluderen de onderzoekers dat het project ambassadeurs creëert voor De Warmste Week én voor het vrijwilligerwerk in Vlaanderen. 

Meest gelezen