Zwangere Guy, Balthazar en Brihang: de grooste kanshebbers op een MIA

Wie valt er vanavond in de prijzen op de MIA's? "Het jaar van Brussel, Nederlandstalige muziek en urban"

Vanavond worden voor de 13e keer de MIA’s uitgereikt, als Vlaamse “Grammy’s” de belangrijkste muziekprijzen in Vlaanderen en Brussel. Tijdens de awardshow in Paleis 12 in Brussel gaat het over 20 MIA’s : 2 carrièreprijzen van de organisatie, 6 awards van de muzieksector en 12 awards waarvoor het publiek heeft gestemd. Zwangere Guy maakt met 7 nominaties op papier het meeste kans op een award, Balthazar en Brihang zijn elk 6 keer genomineerd. Wat opvalt, is dat er deze editie meer genomineerden dan ooit in het Nederlands zingen, en urbanmuziek maken. En Brussel is sterker vertegenwoordigd dan ooit. Wat zegt dat over de Belgische muzieksector? 

Elke Vlaamse en Brusselse artiest die in 2019 nieuwe muziek heeft uitgebracht, maakt in theorie kans op een MIA. Mensen uit de muzieksector en van de gespecialiseerde pers bepalen voor 18 categorieën de 4 genomineerden per categorie. In 6 van die categorieën kiest die groep muziekspecialisten zelf een winnaar, voor de andere 12 prijzen kiest het publiek zijn favoriet. En de winnaars van de twee carrièreprijzen, telkens een artiest (Arno) en een organisatie (Ultratop) worden door de VRT en VI.BE (de nieuwe naam van Poppunt) bepaald.

Traditioneel heeft elke editie van de MIA’s een slokop van dienst. De grote winnaar van de avond die beladen met de intussen gekende witte beeldjes naar huis gaat. De voorbije jaren waren dat achtereenvolgens Niels Destadsbader, Oscar and the Wolf, Bazart en Balthazar. Een uiteenlopend clubje artiesten dat op het eerste zicht weinig gemeen heeft, behalve dat ze allemaal een groot publiek aanspreken. Sommigen doen dat op radio en televisie, anderen op de grote zomerfestivals, in het Nederlands of het Engels.

De MIA's zijn een populariteitspoll: de best verkopende artiest, of die met het meeste optredens wint niet per se. Mensen stemmen gevoelsmatig.

Gerrit Kerremans, VRT-muziekcoördinator, organiseert mee de MIA's

“Een awarduitreiking als de MIA’s is een populariteitspoll, want je vraagt het brede publiek en de muzieksector om hun favorieten te kiezen. Het gaat niet om welke artiest het vaakst gestreamd werd, het meest heeft opgetreden of het grootste publiek heeft bereikt: mensen kiezen gevoelsmatig hun favorieten. Vaak een jonge artiest die rond de periode van de uitreiking erg populair is. Een rationale logica is daar niet per se in terug te vinden”, zegt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans, die de MIA’s mee organiseert.

“In de nominaties laat de mediajury vaak wel een erkenning blijken voor artiesten die het voorbije jaar iets bijzonders hebben gedaan. Zwangere Guy is niet toevallig 7 keer genomineerd: hij was alomtegenwoordig op de festivals en is ondanks een woelig levensverhaal muzikaal doorgebroken. Balthazar speelt na enkele soloprojecten opnieuw samen en die groep blijft één van onze beste muzikale exportproducten en liveacts. En dan is er plots de doorbraak van Brihang, iemand die heel eigentijdse urban maakt en dat in het Nederlands. Dat springt eruit. En de populaire en alomtegenwoordige Angèle: het hoeft niet te verbazen dat ook zij 5 keer genomineerd is. Haar steile opmars in ons land en Frankrijk is bijzonder straf.”

Trots op het Nederlands, en op Brussel

Deze MIA’s kunnen de geschiedenisboeken ingaan als dé editie van de Nederlandstalige muziek. Maar liefst een derde van alle genomineerden zingt in het Nederlands, van Niels Destadsbader tot Tourist LeMC. “Artiesten voelen zich meer dan ooit op hun gemak om zich in het Nederlands te uiten. We zien dat ook in de inschrijvingen voor onze zoektocht naar nieuw talent, “De Nieuwe Lichting”, vertelt Michèle Cuvelier van Studio Brussel.

“Je zou dat “het Bazart-effect” kunnen noemen, maar er speelt meer. Vroeger was dEUS het grote voorbeeld voor jonge bands. De keuze voor het Engels leek nodig om je een zekere “cool” aan te meten. Nu bewijzen verschillende artiesten dat Nederlands als zangtaal even cool kan zijn. En in een context, waarin je als artiest online en via streaming makkelijker een internationaal publiek bereikt, is een grote doorbraak sowieso minder onmogelijk, in welke taal je ook zingt. Dat er gespeeld wordt met dialecten, van West-Vlaams over Antwerps of Brussels, maakt het extra interessant.”

Jonge artiesten voelen zich meer dan ooit comfortabel in het Nederlands.

Michèle Cuvelier, presentatrice Studio Brussel

De Brusselse factor is dit jaar ook sterk aanwezig. Meer dan 20 nominaties gaan naar een groep van 5 Brusselse artiesten: Zwangere Guy, Angèle, Roméo Elvis, Brihang en Lost Frequencies. “Het gaat goed met Brussel, er gebeurt al een aantal jaar veel moois op muzikaal vlak”, aldus Cuvelier die zelf ook in Brussel woont.

“Verschillende artiesten breken tegelijk door en betekenen veel voor anderen. Wat Angèle en broer Roméo doen, is heel straf. Wat Stromae destijds deed ook. Er blijkt een oprechte trots uit voor Brussel, en die wordt benoemd in hun muziek, bindteksten op het podium en wat Brusselse artiesten op hun sociale media posten. Onze hoofdstad is muzikaal geen hellhole. België, en zeker Brussel, is ook vrij klein, dus de Brusselse artiesten kennen elkaar goed, motiveren en steunen elkaar in hun succes. Zeker Zwangere Guy en Brihang zijn goede vrienden.”

Urban boomt

De twee namen die dit jaar vaak terugkeren, Zwangere Guy en Brihang, zijn als Nederlandstalige hiphoppers samen goed voor 13 nominaties. De MIA voor “beste Urban” wordt nog maar voor de 3e keer uitgereikt, maar het valt op dat de Belgische urbanartiesten jaar na jaar ook vlotjes de andere MIA-categorieën overspoelen. Het genre staat meer dan ooit op de kaart.

“Het gaat goed met de Belgische hiphop, en dat is deels het gevolg van hiphop dat als genre wereldwijd boomt. De jonge generatie van nu houdt enorm van die echtheid, die authenticiteit in die muziek en bij die artiesten. Belgische succesverhalen als Blackwave, Coely en Zwangere Guy surfen deels mee op die golf: ze staan er met sterke en kwalitatieve muziek, en ze tonen zich op hun sociale media authentiek en toegankelijk naar hun fans toe”, aldus Cuvelier. “Een rockgroep als Balthazar hult zich meer in het mysterie, en is voor jongeren iets ongrijpbaarder.”

2019 is in de breedte geen sterk jaar voor de Belgische muziek, wel het jaar van de uitschieters.

Jan Delvaux, kenner van Belgische muziek

Wie er vanavond welke MIA mee naar huis neemt, valt nog even af te wachten. Globaal vindt Jan Delvaux, kenner van de Belgische muziek, 2019 geen “grand cru”.

“Een sterk jaar in de breedte is 2019 niet geweest, als ik afga op de nieuwe platen die zijn uitgebracht. Al waren er zeer opmerkelijke uitschieters, zoals Angèle, de vierde plaat van Balthazar, of Brihang die vanuit het niets in de Belpop 100 op Radio 1 belandt. Maar de MIA’s blijven de wedstrijd waarin de artiest met de meest fanatieke aanhang bij een breed publiek het haalt. Al kunnen talenten als Zwangere Guy en Brihang, met een fanatieke en jonge aanhang, misschien wel voor een verrassing zorgen. Ze zijn bij de nominaties niet voor niets naar voren geschoven als straffe gasten om in het oog te houden.”

De uitreiking van de MIA's in Paleis 12 is vanavond live te volgen, vanaf 20.40 uur op Eén.

Meest gelezen