Videospeler inladen...

Angèle grote winnaar op de MIA's met 5 prijzen, Balthazar en Niels Destadsbader winnen elk 2 awards

Zangeres Angèle is de grote winnares van de MIA’s, de belangrijkste muziekprijzen in Vlaanderen die zijn uitgereikt in Paleis 12. De Brusselse zangeres neemt 5 awards mee naar huis, en verzilvert daarmee zowaar al haar nominaties. Niels Destadsbader, de grote winnaar van vorig jaar met 5 MIA’s, wint dit jaar 2 prijzen, net als rockgroep Balthazar. Opvallend: Zwangere Guy blijft met lege handen achter, ondanks 7 nominaties, net als Brihang, die 6 keer was genomineerd.

De MIA’s bekronen de meest populaire Vlaamse en Brusselse artiesten van het voorbije jaar. De show werd voor het eerst gepresenteerd door Steven Van Herreweghe. 

De populariteit van la reine Angèle bleek allesbepalend: vorig jaar was de Brusselse met drie MIA’s al een van de prijsbeesten van de avond. Deze editie walst ze over de concurrentie heen, want ze verzilvert ál haar 5 nominaties.

Het publiek bezorgt haar drie MIA’s: in de categorieën beste pop, beste solo vrouw en de felbevochten categorie hit van het jaar. Die laatste MIA deelt ze met haar broer Roméo Elvis, voor hun duet “Tout oublier”, dat vorig voorjaar alomtegenwoordig was. Van de muzieksector krijgt ze twee MIA’s: beste liveact, en beste videoclip voor “Balance ton quoi”, het nummer waarin ze openlijk en verdoken seksisme aanklaagt. Angèle is momenteel op tournee in Frankrijk, en dus niet aanwezig op de awardshow vanavond. 

VRT NWS vroeg haar vanuit Frankrijk om een reactie. "Ik wil jullie heel erg bedanken voor alle steun en kracht die ik nu al enkele jaren krijg. Ik besef dat het een groot privilege is dat ik aanwezig mag zijn op de MIA's, zeker als Franstalige. Ik wil jullie heel erg bedanken om naar mij te luisteren."

Angèle stuurde volgende videoboodschap met een reactie op haar overwinning: 

Videospeler inladen...

Op het einde van de show, toen Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA)de prijs voor hit van het jaar mocht uitreiken, klonk er boegeroep in de zaal. "Er wordt geroepen hoeoe doet die dat toch, hoeoe doet die dat", probeerde Steven Van Herreweghe de sfeer er nog in te houden. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Niels Destadsbader kondigt twee extra concerten aan

De grote winnaar op de MIA’s van vorig jaar, Niels Destadsbader, gaat met 2 prijzen naar huis: beste Nederlandstalig en beste solo man, twee categorieën waarin hij ook vorig jaar won. 

Niels Destadsbader blijft erg populair.
JOKKO

"Zo'n prijs winnen vind ik heel plezant, maar volle zalen is nog altijd plezanter", zei Niels Destadsbader. "Wij treden in oktober weer drie keer op in het Sportpaleis. Dat is nog negen maanden en er zijn intussen al 40.000 tickets de deur uit. Dat is zo straf dat wij beslist hebben er twee extra shows bij te doen. Dus iedereen welkom op 28 en 29 november in het Sportpaleis."

Ook Balthazar wint 2 MIA’s, in de categorie beste alternative, en beste auteur/componist, voor frontmannen en architecten van de nummers Jinte Deprez en Maarten Devoldere. Balthazar was 6 keer genomineerd, onder meer in de categorie album. Hun eerste drie albums werden telkens bekroond met die MIA, maar hun vierde album “Fever” haalt die felbegeerde award niet binnen. De prijs voor het beste album gaat naar Lost Frequencies.

Bekijk hier een aantal opvallende momenten uit de show en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Enkele artiesten winnen hun eerste MIA ooit

Enkele doorgewinterde artiesten gaan voor het eerst met een MIA naar huis. Willy Sommers bijvoorbeeld, die na zijn passage op Pukkelpop 2018 aan een heel nieuwe carrière begonnen lijkt, wint de MIA beste Vlaams populair. Die categorie werd jarenlang gedomineerd door achtereenvolgens Christoff en Niels Destadsbader.

"Vorige week kreeg ik een stent in mijn hart, vandaag krijg ik een MIA, waarvoor mijn grote dank. Het leven kan mooi en verrassend zijn", zei Willy Sommers, verwijzend naar zijn spoedoperatie vorige week. "Deze MIA verdient een ereplaats in mijn huiskamer, maar ook in mijn hart. Jullie zijn fantastisch."

Willy Sommers wou de MIA's voor geen geld missen.
JOKKO

Vorige week kreeg ik een stent in mijn hart, vandaag krijg ik een MIA.

Willy Sommers, winnaar in de categorie Vlaams populair

Stef Kamil Carlens, bekend van dEUS, solowerk en de band Zita Swoon wint ook zijn eerste MIA. Hij wordt bekroond als beste muzikant. Jong talent IBE, winnaar van “The voice” krijgt de MIA voor de doorbraak.

De categorie dance heeft met Compact Disc Dummies een verrassende winnaar, nadat de prijs vier jaar op rij naar Lost Frequencies ging. Voor de broers Lennert en Janus Coorevits is het hun eerste MIA in een publiekscategorie. Ze hadden geen dankwoord voorbereid, maar Janus deed wel een koprollenreeks op de catwalk van het podium. Van de muzieksector kregen ze in 2016 de MIA voor beste videoclip, voor “Silver”. 

Compact Disc Dummies zijn door het dolle heen.
JOKKO

Clouseau lijkt met hun nieuwe album “Tweesprong” dan weer terug van weggeweest: de broers Wauters winnen voor het eerst sinds 2013 een MIA, voor beste groep, en openden met veel bravoure de MIA-show.

Clouseau mocht de show openen.
JOKKO

Zwangere Guy met lege handen naar huis

De ene Brusselse artiest is de andere niet. Want in schril contrast met het succes van Angèle staat het feit dat Zwangere Guy ondanks 7 nominaties geen enkele MIA wint. Ook Brihang, 6 keer genomineerd, wint geen MIA. Ze botsen in nagenoeg alle categorieën op de grote publiekslievelingen Angèle en Niels Destadsbader, samen goed voor 7 MIA’s. 

Zwangere Guy op de rode loper van de MIA's.
James Arthur Photography

“Gorik en Brihang bereiken met hun muziek een specifiek en jong publiek. Ze worden niet op alle radiozenders gedraaid, je kan dat dus niet vergelijken met grote winnaar Angèle die alomtegenwoordig is”, zo verklaart VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans de verdeling van de prijzen.

Angèle is alomtegenwoordig, en het publiek kiest zijn favorieten.

Gerrit Kerremans, VRT-muziekcoördinator, organiseert mee de MIA's

“Zowel Angèle als Niels Destadsbader, die na zijn triomf vorig jaar opnieuw in de prijzen valt, kan rekenen op een brede en uitgebreide fanbasis. De MIA’s zijn een populariteitspoll, want het publiek bepaalt voor 12 van de 18 prijzen de winnaar, de muzieksector kiest de andere 6 winnaars. Het feit dat Zwangere Guy en Brihang zo vaak genomineerd zijn, wijst duidelijk op de terechte erkenning van de mediajury voor deze artiesten en het hiphopgenre. Dat is altijd een opsteker, zeker voor Gorik met zijn niet evidente parcours en speciale verhaal.”

Dat vindt ook Tourist LeMC, die wint in de categorie urban: "Superchique dat urban zo'n mooie plek heeft gekregen op de MIA's. Vroeger waren we maar een voetnoot. Super dat ik de prijs gewonnen heb, zeker als je weet welke klasbakken in deze categorie genomineerd zijn of hadden kunnen zijn."

Gitte Van Hoywegen legt uit waarom de topfavoriet het niet gehaald heeft: (lees daarna voort onder de video)

Videospeler inladen...

In totaal zijn er vanavond 20 MIA’s uitgereikt: 6 awards van de muzieksector en 12 waarvoor het publiek zijn stem kon uitbrengen. De “sector lifetime achievement award” ging dit jaar naar hitlijst Ultratop.

En enfant terrible Arno kreeg de MIA voor zijn volledige carrière. Hij mocht de MIA’s feestelijk afsluiten met zijn nummer “Putain putain”.

Arno had duidelijk een ander soort beeldje verwacht bij een MIA, bekijk hier zijn huldiging en dankwoord:

Videospeler inladen...

Een overzicht van alle winnaars:

12 awards gekozen door het publiek:

 • Album: Lost Frequencies - "Alive and feeling fine"
 • Alternative: Balthazar
 • Dance: Compact Disc Dummies
 • Doorbraak: IBE
 • Groep: Clouseau
 • Nederlandstalig: Niels Destadsbader
 • Pop: Angèle
 • Solo Man: Niels Destadsbader
 • Solo Vrouw: Angèle
 • Urban: Tourist LeMC
 • Vlaams populair: Willy Sommers
 • Hit van het Jaar: Angèle – "Tout oublier" (ft. Roméo Elvis)

6 prijzen van de muzieksector:

 • Artwork: Charlotte Adigéry
 • Componist: Balthazar (Jinte Deprez en Maarten Devoldere)
 • Live: Angèle
 • Muzikant: Stef-Kamil Carlens
 • Clip: Angèle – "Balance ton quoi"
 • Producer: broers Dewaele (Soulwax)

2 prijzen van de organisatie:

 • Sector Lifetime Achievement Award: Ultratop
 • Lifetime Achievement Award: Arno

Meest gelezen