Mitt Romney zal hoogstwaarschijnlijk als enige Republikein voor afzetting van Donald Trump stemmen

De Republikeinse senator Mitt Romney heeft in het impeachmentproces tegen de Amerikaanse president voor een veroordeling van Donald Trump gestemd. "De president is schuldig aan een ernstig misbruik van publiek vertrouwen", verklaarde Romney vooraf. Hij is de enige Republikein die openlijk aangaf mee te willen stemmen met de Democraten.

Donald Trump wordt ervan verdacht zijn functie te hebben misbruikt om zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenski onder druk te zetten om een onderzoek in te stellen naar een electorale tegenstrever, Joe Biden. 

"Dat de president heeft aangedrongen op een Oekraïens onderzoek, valt moeilijk uit te leggen, tenzij als politieke vervolging", zei Romney daarover in de Senaat. "Er is volgens mij weinig twijfel over het feit dat de president dit niet zou hebben gedaan indien het niet om de Bidens was gegaan."

Het gedrag van Trump "was een een flagrante aanval op onze electorale rechten, onze nationale veiligheid en onze fundamentele waarden", zei Romney volgens de Amerikaanse media. "Ik geloof dat een poging om de verkiezingen te corrumperen om de macht te houden een grove aanval op de grondwet is."

Getuigen

Romney, die in 2012 nog de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen had binnengehaald, had ook vorige week al de Democraten gesteund. Hij sprak zich toen uit voor het oproepen van getuigen tijdens het impeachmentproces. Die vraag werd uiteindelijk verworpen door de Republikeinen, die in de Senaat over een meerderheid beschikken.

De stemming in de Senaat over de impeachment van Trump was gepland voor 22 uur Belgische tijd en is intussen begonnen. Romney heeft tegen Trump gestemd op de eerste vraag. Voor een veroordeling is een tweederdemeerderheid vereist. De verwachting is dat Trump zal worden vrijgesproken.

Bekijk hier Mitt Romney over de beschuldigingen aan het adres van president Trump:

Videospeler inladen...

Meest gelezen