Natuur en Bos gebruikt voor het eerst bodemverbeteraar bij het planten van bomen

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gebruikt voortaan steenmeel bij het aanplanten van nieuwe bomen. Dat is een bodemverbeteraar.  ANB wil zo voorkomen dat er te veel jonge boompjes afsterven.

"Steenmeel is geen echte meststof, maar wel een bodemverbeteraar", legt Gui Winters van ANB uit. "Er zitten mineralen in, die worden langzaam aan de bodem afgegeven. Daardoor verbetert de bodem en kunnen we voorkomen dat er veel boompjes afsterven."

Heel karwei, maar dode boompjes vervangen is ook veel werk

De techniek wordt onder meer uitgeprobeerd in het Koninklijk Park in Leopoldsburg. "Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het steenmeel echt werkt", gaat Winters verder. "Daarom strooien we nu zo'n 300 gram van dat steenmeel rond elk nieuw boompje. Dat is veel werk maar dode boompjes in aanplantingen vervangen, kost ook veel tijd en geld." 

Meest gelezen