Nul euro terugbetaald voor schade door everzwijnen: "Aanvraag indienen heeft geen enkele zin"

De Vlaamse regering heeft nog geen enkel schadegeval, veroorzaakt door everzwijnen, terugbetaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD) heeft opgevraagd. Hoewel de laatste zeven jaar 74 particulieren en boeren zo'n terugbetaling hebben aangevraagd, heeft dus nog niemand een cent gekregen.

In principe kan iedereen die schade heeft door everzwijnen een schadevergoeding aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld wanneer everzwijnen een tuin hebben omgewoeld of het veld van een boer hebben beschadigd.

Maar die uitbetaling effectief ontvangen, blijkt niet zo gemakkelijk. Om aanspraak te kunnen maken op zo'n terugbetaling moet je aan strenge voorwaarden voldoen. Zo moet je kunnen bewijzen dat je voorzorgsmaatregelen hebt genomen om jouw eigendom te beschermen tegen everzwijnen. Daarnaast moet je ook aantonen dat de everzwijnen niet uit jachtgebied komen, maar uit natuurgebied dat beschermd wordt door de overheid. 

Van de 74 terugbetalingsaanvragen die de afgelopen zeven jaar zijn ingediend, voldoet geen enkel schadegeval aan die voorwaarden. Bij Blueberry Fields, een blauwbessenbedrijf uit Beringen, proberen ze daarom zelfs niet meer een schadevergoeding te krijgen.

"Het heeft geen enkele zin", vertelt Luc Vandebroek, woordvoerder van het bedrijf. "In ons geval komen de everzwijnen hoogstwaarschijnlijk uit jachtgebied en dan kunnen we geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Je bent ook een halve dag bezig met allerhande formulieren online in te vullen. Dan krijg je een beleefde brief terug waar omslachtig in beschreven staat dat je niét in aanmerking komt voor een terugbetaling."

We hebben een regeling uitgevonden die een schadevergoeding krijgen onmogelijk maakt. Daar moeten we van af.
Steven Coenegrachts (Open-VLD)

Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD) wil daarom dat de regeling herbekeken wordt. "Het is onmogelijk om te bewijzen waar een everzwijn vandaan komt. Die dieren zijn niet gechipt en worden niet gevolgd. Everzwijnen die een tuin omwoelen kunnen evengoed van het gebied van een wildbeheereenheid komen (samenwerkingsverband tussen verschillende jagers dat erkend is door de overheid, nvdr.). We hebben een regeling uitgevonden die het onmogelijk maakt voor mensen om een schadevergoeding te krijgen. Daar moeten we van af."

Coenegrachts wil de voorwaarde om te bewijzen vanwaar de everzwijnen komen, afschaffen en het houden op één voorwaarde. "Mensen moeten dan wel nog steeds kunnen bewijzen dat ze al voorzorgen hebben genomen om schade te vermijden. Maar als je met schade zit door everzwijnen moet die worden vergoed, waar de dieren ook vandaan komen."

Meest gelezen