Eten we binnenkort gebak met insectenvet in plaats van boter?

Onderzoekers van de UGent hebben boter succesvol vervangen door insectenvet, een gezond en duurzaam alternatief. Een panel met proefpersonen kon geen onderscheid maken tussen gebak en wafels waar de boter deels was vervangen. Bio-ingenieur Joachim Schouteten gelooft dat we binnenkort insectenvet in de supermarkt zullen kopen.

Gebak waarvan minder dan de helft van de boter vervangen wordt door insectenvet verschilt volgens het onderzoek nauwelijks in smaak, textuur en kleur van het orgineel. Dat boter minstens gedeeltelijk probleemloos vervangen kan worden, is goed nieuws voor het milieu.

"De ecologische voetafdruk van een insect is veel kleiner dan die van runderen", aldus onderzoekster Daylan Tzompa-Sosa van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. "Bovendien kunnen we insecten in grote hoeveelheden in Europa kweken, waardoor ook de voetafdruk van het transport verkleint. Melk voor boter wordt vaak geïmporteerd van buiten Europa."

Lichter verteerbaar

Insectenvet is bovendien lichter verteerbaar en heeft een antibacteriële, antimicrobiële en antimycotische werking. Dat betekent dat het bijvoorbeeld in staat is verschillende virussen, bacteriën of schimmels in het lichaam onschadelijk te maken.

Het alternatief is voorlopig wel nog erg duur, omdat insectenvet slechts op kleine schaal geproduceerd wordt. Onderzoekers bekijken wat consumenten ervan vinden op grotere schaal. "Producten met insecten, zoals bijvoorbeeld insectenburgers, zijn nog geen groot succes gebleken", zegt bio-ingenieur Joachim Schouteten. "Maar bij gebak is de kans groter dat het in de smaak zal vallen, omdat het hier enkel gaat over een vorm van vetvervanger."