Ook in Vlaanderen hoge waterpeilen, vooral de Demer staat hoog

Door de hevige regen van de voorbije dagen is het waterpeil van verschillende rivieren gestegen. Vooral in Wallonië is dat het geval, zo is de Maas bijvoorbeeld al op verschillende plekken buiten haar oevers getreden. In Vlaanderen houdt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de Demer in Vlaams-Brabant extra in de gaten, maar er dreigen nog geen woningen onder water te lopen.

"Op dit moment hebben we nergens problemen", bevestigt Katrien Smet van de VMM. "Gisterenavond zijn wel op verschillende plaatsen waakdrempels overschreden, maar de situatie was wel telkens onder controle. Er zijn verschillende wachtbekkens in werking getreden, die dus heel wat water hebben gestockeerd. De situatie is nergens kritiek geworden en er zijn nergens huizen bedreigd geweest."

De Demer staat hoog

"Ondertussen is het nu droger en we zien dat die waterpeilen aan het dalen zijn", stelt Smet gerust. "Alleen de Demer in het oosten van Vlaanderen, vooral in Vlaams-Brabant, staat nog hoog. Ook daar zien we dat die langzaam begint te dalen. We verwachten nergens nog problemen want het blijft de komende dagen vrij droog. Vanaf zondag zou het wel opnieuw beginnen te regenen."

Op waterinfo.be, de website van de Vlaamse Milieumaatschappij die alle informatie over de waterlopen in Vlaanderen verzamelt, kun u de verschillende waterstanden in detail op een kaart bekijken.

Wallonië

In de buurt van Rochefort trad de Lesse buiten haar oevers. Dat gebeurt normaal een paar keer per jaar en een cameraploeg van "Onze Natuur" draaide er dronebeelden van.

Bekijk hieronder dronebeelden van de overstromingen in de buurt van Rochefort (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De alarmfase voor delen van de Maas in de provincie Namen en van de Semois in de provincie Luxemburg was vanochtend nog altijd van kracht, maar de verwachting is dat de waterstanden de komende uren zullen normaliseren. Dat meldt de instantie die de Waalse waterwegen beheert.

Voor meerdere waterlopen in Wallonië was dinsdag de alarmfase afgekondigd, en in de loop van de dag trad bijvoorbeeld de Maas op verschillende plaatsen buiten haar oevers. Voor andere waterlopen is er een vooralarmfase van kracht.

"De weersvooruitzichten zijn goed, we verwachten dus dat de toestand de komende uren weer normaal zal worden", zegt de instantie.

Meest gelezen