Radio 2

Oost-Vlaming verdedigt Belgische eer op WK IJssculpturen in Japan

Frank De Conynck uit Gijzenzele, bij Oosterzele, heeft afgelopen weekend ons land vertegenwoordigd op het wereldkampioenschap IJssculpturen in het Japanse Matsumoto. In de prijzen vallen deed hij niet, maar de ervaring was alvast geweldig. "Het publiek was heel enthousiast over mijn samoerai", vertelt hij vanuit Japan.

Afgelopen weekend nam Frank De Conynck deel aan het prestigieuze wereldkampioenschap in Japan, hét land bij uitstek van ijssculpturen. "Vorig jaar kreeg ik tijdens een wedstrijd in Italië een uitnodiging van niemand minder dan de beste ijsbeeldhouwer ter wereld. Natuurlijk wilde ik absoluut meedoen. Ik stuurde op voorhand mijn project door en koos voor een samoerai. Dat leek me, gelet op de Japanse cultuur, een goed idee. Mijn ijsbeeld kwam uiteindelijk voor het oudste samoeraikasteel van Japan te staan.

De kritieken waren zeer lovend en het publiek was erg enthousiast

Frank De Conynck

Winnen zat er uiteindelijk niet in voor de man uit Gijzenzele. "Daarvoor was de concurrentie van de Japanse deelnemers te groot." Het beeld kan je niet meer ter plaatse bekijken, want het kunstwerk is natuurlijk onderhevig aan het weer. "Na zondag begon het te smelten", besluit Frank, die zijn avonturen bijhoudt in een blog.  

Privéfeestje voor de Rolling Stones

De Conynck doet al 25 jaar aan ijssculpturen. Op die manier heeft hij van zijn hobby zijn beroep kunnen maken en kwam hij zo in contact met heel wat bekende Belgen en wereldsterren. "Ik heb de trouw van de zus van Justine Henin mogen opluisteren en stond met mijn ijsbeeld in de New York Times tijdens een modevoorstelling van Dries Van Noten. Het strafste was echter een privéfeestje van de Rolling Stones", zegt hij.

kasto80

Meest gelezen