Opvangboot Reno ontvangt eerste asielzoekers

Donderdagochtend kunnen de eerste asielzoekers terecht in de Reno. Dat is een voormalige gevangenisboot die nu dienst doet als opvangplek. Eigenlijk moesten de asielzoekers er al in december kunnen verblijven. Maar door problemen met veiligheidsattesten werd dat uitgesteld. 

“Het heeft een tijdje geduurd, maar vanaf nu zullen de eerste bewoners een plaats krijgen in de Reno”, vertelt schepen Rudy Coddens (SP.A). De opvangboot voor asielzoekers opent anderhalve maand na de geplande datum haar deuren.

Groen licht

“Alles is nu technisch in orde”, legt Coddens uit. “Woensdag zijn de laatste keuringen gebeurd. We hebben ook nog een evacuatieoefening gedaan onder toezicht van de brandweer. De brandweer heeft nu groen licht gegeven waardoor we 50 mensen op de Reno kunnen ontvangen.”

250 mensen in 1 keer is niet mogelijk
Rudy Coddens (SP.A)

250 asielzoekers

In totaal heeft de Reno plaats voor 250 asielzoekers. “Maar we beginnen met 50”, gaat Coddens verder. “250 mensen in 1 keer is niet mogelijk, maar we zullen de maximumcapaciteit snel bereiken. We hopen zo’n 50 mensen per dag een plaats te kunnen geven. We doen dit beetje bij beetje zodat we ervoor kunnen zorgen dat ze alles hebben, dat ze rondgeleid kunnen worden en dat de regels uitgelegd kunnen worden.”

Nicolas Maeterlinck
1 van de medewerkers kreeg een emmer lijm over zijn hoofd
Rudy Coddens (SP.A)

Protest

Niet iedereen staat te wachten op de komst van de bewoners van de Reno. “Woensdagnamiddag was er een inspiratiemoment tussen enkele mensen uit de buurt die de asielzoekers wilden verwelkomen. Tijdens dat inspiratiemoment zijn daar een aantal mensen van Voorpost luidruchtig komen betogen”, vertelt Coddens. “Mensen mogen hun mening uiten, maar het liep al snel uit de hand. Er werd Bengaals vuur afgestoken, de ruiten werden beplakt met affiches en 1 van de medewerkers kreeg een emmer lijm over zijn hoofd. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar.”

Alertheid

“We hopen dat zulke incidenten niet meer voorkomen”, zegt Coddens nog. “De politie neemt zoiets in ieder geval zeer ernstig. We houden de zaken sowieso goed in de gaten. Op de Reno is er altijd toezicht en we hebben goede contacten met de politie. De alertheid is aanwezig.”

kasto80

Meest gelezen