"Peter" vindt nog altijd veel makkelijker appartement dan "Abdellah": "Terzake" undercover op huurmarkt in Vlaanderen

De Vlaamse huurmarkt discrimineert nog altijd mensen met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit een undercoveronderzoek van  "Terzake". Meer dan de helft van de immokantoren die ons duidingsmagazine contacteerde, gaf aan dat eigenaars konden kiezen om niet aan allochtonen te verhuren. Nochtans is dat bij wet verboden. Ook wanneer de redactie verhuurders zelf contacteerde, een keer als “Peter” en een keer als “Abdellah”, waren de reacties opvallend verschillend.

Bekijk hier de reportage uit "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Als eigenaar uw woning niet willen verhuren aan iemand enkel op basis van huidskleur, nationaliteit of geloof: het is bij wet verboden en zelfs strafbaar.  Toch is het nog altijd een dagelijkse praktijk. Dat bleek eerder al uit grootschalig universitair onderzoek, maar nu ook uit een undercoveronderzoek van ons duidingsmagazine "Terzake".

Discriminatie begint al in de mailbox

De redactie heeft twee verschillende testen gedaan. Voor de eerste test, de zogenoemde praktijktest, werden twee fictieve profielen van kandidaat-huurders opgesteld. Allebei waren ze alleenstaand, hadden ze hetzelfde inkomen en waren ze perfect Nederlandstalig.

Er was slechts één groot verschil: de ene kandidaat-huurder kreeg de naam "Peter De Smet", de andere "Abdellah Bouchtaoui". Op dezelfde dag werden vanuit beide profielen 40 mails gestuurd, 20 naar particuliere verhuurders en 20 naar immobiliënkantoren in Antwerpen, Gent, Mechelen en Hasselt. 

Bekijk hier de mail van "Abdellah":

Bekijk hier de mail van "Peter":

De reacties waren opvallend verschillend: "Peter" kreeg van alle 20 gecontacteerde particuliere verhuurders een positief antwoord, terwijl "Abdellah" maar 11 keer een respons kreeg. Bijna de helft van de gecontacteerde verhuurders heeft dus niet eens geantwoord op de mail van "Abdellah".

Bijna de helft van de gecontacteerde verhuurders heeft niet eens geantwoord op de mail van "Abdellah".

Deze kleinschalige steekproef ligt in lijn met wat eerder onderzoek heeft aangetoond. De VUB concludeerde na 943 praktijktesten dat 4 op de 10 allochtonen gediscrimineerd worden op de private huurmarkt in Antwerpen. Onderzoek van de Universiteit Gent leerde dat in 2015 in 1 op de 3 gevallen een kandidaat-huurder met een vreemde naam gediscrimineerd werd op de huurmarkt in Gent. 

Opvallend: immokantoren discrimineren via e-mail veel minder dan particuliere verhuurders: daar kreeg "Abdellah" op 18 van de 20 verstuurde mails een respons. "We moeten daar mee opletten", zei een immomakelaar aan een "Terzake"-redacteur die zich voordeed als kandidaat-verhuurder. "We zijn verplicht om iedereen te antwoorden, ze doen daar soms testen op en als we niet antwoorden kunnen we op het matje worden geroepen."

"Ik wil niet verhuren aan allochtonen, kan dat?"

Meer dan de helft van de 20 immokantoren die we contacteerden geeft  aan dat discriminatie op basis van afkomst moet kunnen. Dat blijkt uit een tweede test die de "Terzake"-ploeg heeft uitgevoerd, de zogenoemde mystery shoppings. 

De redactie contacteerde 20 immokantoren met de vraag: "We hebben een appartement te huur, maar willen liefst niet aan allochtonen verhuren, kan dat?". Hoewel dit bij wet verboden is en strafbaar is, zagen 11 van de 20 immokantoren hier geen graten in. 

Hoewel dit bij wet verboden is en strafbaar is, zagen 11 van de 20 immokantoren er geen graten in om niet te verhuren aan allochtonen. 

"Dat is een vraag die we hier vaak krijgen, hoor. Nu, we moeten hen wel op bezoek laten komen, anders kunnen wij aangeklaagd worden. We laten ze dus op bezoek komen, maar we weten intern dat het niet zo iemand is naar wie we op zoek zijn en dan zoeken we gewoon verder", vernam "Terzake"  van een immomakelaar.

Bekijk hieronder een fragment met de bewuste passage:

Videospeler inladen...

"Dat we geen bezoek mogen weigeren is eigenlijk echt stom", klonk het bij een andere makelaar. "Ze houden met ons de zot, die van Unia (het Gelijkekansencentrum dat discriminatie bestrijdt, red.). Ze viseren ons constant, dat wij zeker iedereen een bezoek geven. Wij doen dat, maar daar hebben jullie als eigenaar geen last van hé."

Bekijk hieronder een fragment met de bewuste passage:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen