AP1979

Relikwie van Moeder Teresa komt naar Halle

De zusters Sacramentinen uit Halle halen een relikwie van Moeder Teresa naar hun klooster. Ze doen dat voor hun gebedsweek die zaterdag begint. Voorlopig weten we nog niet over welke relikwie het precies gaat, misschien een haarlok.

Vorig jaar lieten de zusters Sacramentinen voor hun gebedsweek een relikwie van paus Johannes-Paulus II naar Halle komen. Dat was een stukje stof met bloed op van de paus. Dit jaar wordt het een relikwie van de heilige Moeder Teresa. Zij hielp de armen in de Indiase stad Calcutta. Ze overleed in 1997 en werd in 2016 heilig verklaard. Eén van de zusters in Halle heeft nog met Moeder Teresa gewerkt, als lid van haar orde. 

Beenderen, kleren of meubels

Het is niet duidelijk welke relikwie van Moeder Teresa naar Halle komt. Ook Hans Geybels die gespecialiseerd is in religieuze volkscultuur weet het niet: "Bij relikwieën denken we meestal aan beenderen van iemand, maar tegenwoordig is dat minder gebruikelijk. Het zijn vaak gebruiksvoorwerpen of kleren die de persoon heeft gedragen. Maar het kunnen ook meubels zijn die in de kamer van de heilige stonden. Je hebt ook de aanrakingsrelieken, dat kan een stukje stof zijn dat op het graf van een heilige heeft gelegen of dat in aanraking is gekomen met de beenderen."

De kracht van de heilige

In Halle verwachten ze dat er veel mensen zullen komen kijken naar het relikwie van Moeder Teresa. Dat was vorig jaar ook zo met het stukje stof met bloed van paus Johannes-Paulus II. "De fascinatie voor relieken blijft tot op de dag van vandaag bestaan", zegt Geybels. "Mensen zijn ervan overtuigd dat in die beenderen of gebruiksvoorwerpen de kracht van de heilige nog aanwezig is. En die hebben mensen nodig als ze een bepaalde wens hebben. Het is een hulpmiddel om te bidden." 

Nagels van Jezus

Af en toe zie je ook een relikwie opduiken op een verkoopssite, maar dat mag niet. "Relikwieën mogen volgens het kerkelijk recht niet verkocht worden, maar het kerkelijk recht is alleen van kracht binnen de kerk. Daarbuiten geraken veel relikwieën in omloop door bijvoorbeeld kloosters die sluiten en de inboedel die dan in bepaalde handen terechtkomt. En voor sommige dingen wordt heel veel geld gevraagd. Ik was ooit op een veiling waar de nagels van Jezus geveild werden. Iedereen die daar zit weet dat het niet de authentieke nagels kunnen zijn, en toch wordt daar veel geld voor gegeven. Ik sta daar perplex van." 

Meest gelezen