Sophie Kip

Vlaams minister Demir (N-VA) wil meer personeel bij parket en federale politie in Limburg

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir wil dat het aantal magistraten in Limburg opgetrokken wordt. Ze wil daarover onderhandelen met de toekomstige federale regering. Momenteel heeft Limburg maar recht op 36 magistraten. Dat aantal werd bijna 70 jaar geleden vastgelegd, toen er veel minder criminaliteit was in Limburg. 

Justitie is een bevoegdheid van de federale overheid. Demir zal daarom gaan onderhandelen met de federale ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. "Ik ga de collega's aansporen om de nodige middelen voor Limburg vrij te maken. Want in Limburg hebben we onder meer de problematiek van de grenscriminaliteit en de motorbendes. Om daar een antwoord op te bieden, is er genoeg personeel nodig."

Onderbemande federale politie

Momenteel heeft Limburg maar recht op 27 politiemensen per 10.000 inwoners, terwijl het gemiddelde in België 41 is. "De situatie in LImburg is scheefgetrokken", gaat Demir verder. "Het lijkt me evident dat dit tijdens de onderhandelingen voor een federale regering op de aganda komt." 

Meest gelezen