Radio 2

17 hectare extra bos op Sint-Jansberg in Halen

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is 17 hectare bos aan het bijplanten op de Sint-Jansberg in Zelem (Halen). Het bos komt er omdat in het gebied Borchbeemden-Webbekomsbroek even verderop heel wat uitheemse bomen gekapt worden. Dat is nodig om de historische graslanden te herstellen. 

Op de Sint-Jansberg staat al een bos, maar dat wordt nu met 17 hectare uitgebreid. "Als we nieuwe bossen aanplanten, is het altijd beter om dat in de buurt van bestaande bossen met inheemse bomen en kruiden te doen", vertelt Jan Ruymen van ANB. "Dan krijg je een betere uitwisseling van planten en dieren." De bosuitbreiding is een van de maatregelen in het Europese natuurproject Life Delta. Want in het gebied Borchbeemden-Webbekomsbroek in Diest wordt zo'n 15 hectare met populieren en wilgen gekapt, om de historische graslanden en moerassen te herstellen.  

Dankzij het bos zal het water dat naar de vallei loopt veel zuiverder zijn

Een eerste deel van het bos is de voorbije maanden aangeplant, na de zomer volgt de rest. De boompjes worden aangeplant op enkele akkers op de Sint-Jansberg. "Als we bovenaan de heuvel mooie bossen hebben, in plaats van akkers die bemest worden, dan zal het grondwater in de vallei ook beter van kwaliteit zijn." In de vallei wil ANB het leefgebied van zeldzame soorten als de porseleinhoen en de kwartelkoning verbeteren.

Meest gelezen