(c) dpa-Zentralbild

Politieke hoogspanning in Duitse deelstaat Thüringen: door uiterst rechts gesteunde minister-president trekt zich terug

Thomas Kemmerich, de nieuwe minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen die gisteren met de steun van de uiterst rechtse AfD verkozen werd, maakt een dag na zijn aantreden bekend dat hij alweer wil aftreden. Zijn verkiezing lokte heel wat protest uit bij een deel van de Duitse politiek, omdat de ongeschreven afspraak om niet met uiterst rechts samen te werken, verbroken werd.

De minder bekende deelstaat Thüringen trok gisteren alle aandacht van de Duitse pers naar zich toe. Na een maandenlange politieke thriller werd Thomas Kemmerich van de liberale FDP tot minister-president verkozen.

Aftredend minister-president Bodo Ramelow van Die Linke, de grootste partij in Thüringen, moest vertrekken. Alle commotie richtte zich vooral op de steun die Kemmerich kreeg van AfD, de uiterst rechtse partij die al enkele jaren opgang maakt in Duitsland. (Lees verder onder de kaart.)

Het verbreken van -ongeschreven- afspraken om niet met AfD samen te werken, schokte een deel van de Duitse politiek. FDP, de partij van de nieuwe minister-president, had in oktober 2019 bij de deelstaatverkiezingen maar net de kiesdrempel van 5 procent gehaald. Die Linke won die stembusgang met 31 procent van de stemmen, AfD werd de tweede fractie.

Een dag later is Kemmerich bereid om alweer een stap opzij te zetten. De liberale FDP-fractie in het deelstaatparlement is bereid om een motie in te dienen voor de ontbinding van het parlement. Op die manier wordt de weg vrijgemaakt voor nieuwe verkiezingen.

Thomas Kemmerich wil de smet van de AfD-steun wegnemen, die op het ambt van zijn minister-presidentschap kleeft

Mededeling van de liberale FDP in Thüringen

"Thomas Kemmerich wil op die manier de smet van de AfD-steun wegnemen, die op het ambt van zijn minister-presidentschap kleeft", staat in een mededeling van de regionale FDP-afdeling. Eerder had Kemmerich nog gezegd geen nieuwe verkiezingen te willen en leek hij niet van zins zijn nieuwe functie weer beschikbaar te stellen. "Nieuwe verkiezingen zullen in deze omstandigheden alleen maar de extremen versterken. Dat kan niet zijn wat de democraten willen", zei hij.

Of die motie tot ontbinding van het parlement voldoende steun zal krijgen, moet echter nog blijken. De CDU heeft al laten verstaan geen nieuwe verkiezingen te willen. (De tekst gaat voort onder de foto.)

AFP or licensors

Bondskanselier Merkel: "Onvergeeflijk"

Eerder op de dag reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog ontstemd op de verkiezing van Kemmerich, te meer omdat ook een aantal leden van haar CDU meestemden met de AfD. "Onvergeeflijk", noemde Merkel de gebeurtenissen in Thüringen vanuit Zuid-Afrika.

De bondskanselier liet weten dat het resultaat van de stemming voor haar part ongedaan gemaakt moest worden. "Het was een slechte dag voor de democratie. Het was een dag waarop gebroken werd met de waarden en overtuigingen van de CDU", was haar oordeel.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen