Foto's: Radio 2

91-jarige cafébazin uit Bierbeek: "Ik doe het voor het gezelschap"

Paula Laeremans is één van de oudste cafébazen van het land. Ze is 91 jaar oud en staat nog elke dag achter de toog van café Van der Velpen in Bierbeek. Paula is niet van plan om snel met pensioen te gaan.

Het gezelschap vindt Paula het leukste aan de job. “Mijn man is tien jaar geleden overleden. Mocht ik mijn café niet hebben, zou ik altijd alleen zitten.” Haar vaste klanten kennen Paula door en door. "Als ik 's avonds als slaapmutsje mijn donkere Leffe begin uit te schenken, dan weten ze hoe laat het is. "Kom, we moeten ons glas leegdrinken. Paula wil gaan slapen",  zeggen ze dan." Paula probeert nog zoveel mogelijk zelf te doen al is hulp van klanten soms welkom. "Om een nieuw biervat aan te sluiten bijvoorbeeld." 

Hard blijven werken

De ouders van Paula openden in 1912 een boerderij met café. In 1954 nam Paula de zaak over. Doorheen de jaren is er weinig veranderd aan het interieur. Enkele stoelen en tafels zijn intussen meer dan 100 jaar oud. “Ze zijn sterker dan de nieuwere en nu is het ook de moeite niet meer om ze te vervangen,” aldus Paula. Haar twee kinderen wonen dichtbij en komen elke dag op bezoek. Op drukke dagen helpen ze mee. Paula heeft intussen vier kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. “Mijn jongste kleinkind noemde me vroeger altijd meter café,” lacht ze. Paula wil haar café Van der Velpen zolang mogelijk open houden. “Mijn geheim? Hard blijven werken en blij zijn met wat je hebt!”

Meest gelezen