Jonas Hamers / ImageGlobe

Brugse vrijwilligers helpen vluchtelingen rijbewijs te halen

Het afgelopen jaar zijn al een dertigtal erkende vluchtelingen begonnen aan een rijopleiding via het OCMW van Brugge.  Dat organiseert de opleidingen met de hulp van vrijwilligers.

In Brugge leren vluchtelingen autorijden van vrijwilligers.  Het is een project van het OCMW. Dat hoopt dat de vluchtelingen sneller werk vinden wanneer ze een rijbewijs hebben. Zo'n dertig mensen stapten ondertussen al in in het project. De helft is nog met zijn opleiding bezig. Van de rest wist meer dan de helft zijn rijbewijs te halen. Vooral het theoretisch examen blijkt een struikelblok, zegt schepen van Welzijn Pablo Anys. "Heel wat deelnemers hebben al rijervaring in hun eigen land, dat loopt dus wel vlot. Alleen het theoretisch deel van de proef ligt moeilijk door de taalachterstand van de deelnemers. "

Het theoretisch examen is nog een stuk moeilijker voor iemand met een taalachterstand. 

Schepen van Welzijn Pablo Anys

Uitbreiden naar rijbewijs C

Het project is een succes volgens het OCMW van Brugge en zal dus worden verder gezet. "We denken er zelfs aan om het verder uit te breiden en een opleiding aan te bieden voor een rijbewijs C", zegt schepen Anys. "Dat zal uiteraard moeilijk nog lukken met vrijwilligers, maar het lijkt ons zeker zinvol. Er zijn nog veel openstaande vacatures in de transportsector. Met een rijbewijs C is het dus nog gemakkelijker om werk te vinden". 

Meest gelezen