Videospeler inladen...

Woede in China na dood van oogarts die waarschuwde voor coronavirus en door politie werd opgepakt

De Chinese oogarts Li Wenliang, een van de klokkenluiders die rond de jaarwisseling waarschuwde voor het nieuwe coronavirus, is overleden aan het virus. Dat wordt nu ook officieel toegegeven. Het ziekenhuis waar de man werd verzorgd, ontkende eerst nog. Op social media in China heeft zijn dood een debat ontketend over vrije meningsuiting. Corona krijgt daardoor een politieke dimensie. Het Chinese anti-corruptiebureau opent een onderzoek over de zaak. 

Li Wenliang, een 34-jarige oogarts in een ziekenhuis in Wuhan, was een van de eerste klokkenluiders die andere dokters op de hoogte bracht van het coronavirus. In een bericht aan studiegenoten waarschuwde hij eind december voor een SARS-achtig virus.

Li vertelde zijn studiegenoten dat verschillende patiënten ziek waren geworden na een bezoek aan een markt en in het ziekenhuis waar hij werkte in quarantaine waren geplaatst. Hij raadde hen aan beschermkledij te dragen om besmetting te vermijden.

Het bericht werd op sociale media geplaatst en massaal gedeeld. Begin januari werd Li door de Chinese politie even opgepakt wegens "het verspreiden van geruchten", maar nadien weer vrijgelaten onder voorwaarden (het tekenen van een document waarin hij toegaf leugens te hebben verteld die de openbare orde verstoorden). Zeven andere klokkenluiders werden om dezelfde reden door de politie in het oog gehouden. De lokale overheid verontschuldigde zich later wel bij Li.

Dood of levend?

Een week na zijn arrestatie werd Li zelf ziek, nadat hij een besmette vrouw had behandeld in het ziekenhuis. Sinds midden januari lag hij in een ziekenhuis in Wuhan. Pas op 30 januari werd bevestigd dat hij besmet was met het nieuwe coronavirus. Vandaag is hij overleden.

Dat laatste werd eerst formeel tegengesproken door het ziekenhuis waar Li werd verzorgd. "Hij is in een kritieke toestand en we doen onze uiterste best om hem weer bij bewustzijn te brengen", vertelt het Wuhan Central Hospital op de sociaalnetwerksite Weibo. Maar later heeft het ziekenhuis dan toch het overlijden van de patiënt gemeld.

Openlijke kritiek op de Chinese overheid

Maar de zaak van dokter Li krijgt nu meer en meer een politiek staartje. Veel Chinezen zijn boos voor de manier waarop de oogarts is aangepakt. Het is niet alleen een schoolvoorbeeld van het gebrek aan openheid en vrije meningsuiting in China. De zaak toont ook aan welke desastreuze gevolgen dat kan hebben. 

De waarheid zal altijd een gerucht worden genoemd. Hoe lang gaat u nog liegen?

commentaar op Chinese social mediasite Weibo

Het is lang geleden dat er in China zoveel publieke boosheid naar buiten kwam. Op de sociale mediasite Weibo waren twee "politieke" hashtags plots meest trending. De eerste was #WijWillenVrijeMeningsuiting, de tweede #DrLiWenlianVerdientVerontschuldigingen. De censuur greep snel in. Maar het is opvallend en ongebruikelijk dat zoveel volkswoede openlijk naar buiten komt.

Klokkenluider en held

De Chinese overheid had eerder al toegegeven dat het tekort is geschoten met zijn antwoord op de uitbraak van het virus. Er zijn nu al 636 doden geteld, meer dan 31.000 mensen zijn geïnfecteerd. 

De overheid gaat nu "de zaak rond dokter Li Wenliang" onderzoeken. Het anti-corruptieteam stuurt ook een ploeg ter plekke. Een commentaar op sociale media vat de houding van veel Chinezen goed samen. "Met oogarts Li Wenliang is geen klokkenluider gestorven, maar een held." De dokter werd 34, volgens Chinese media is zijn vrouw in verwachting.  

Herbekijk hieronder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen