Foto: Radio 2

In mei legt elke vogel een ei, al komt het eerste mereljong nu al piepen

In het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen, Londerzeel, is eind januari het eerste mereljong binnengebracht. En dat is opvallend, want in normale omstandigheden worden de eerste jonge merels pas verwacht vanaf de maand mei. Mogelijk heeft de warme winter er iets mee te maken. 

"In mei legt elke vogel een ei", zo luidt het gezegde en zo is het ook bij de merels. Al blijkt dat dit jaar anders te zijn. In het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Malderen werd op 31 januari het eerste mereljong binnengebracht. "Het gaat om een jong beestje, duidelijk een nestverlater", vertelt John Acke van het opvangcentrum. "De merel verblijft nu al een vijftal dagen in onze quarantaineruimte en evolueert positief."

Dit hebben we nog nooit meegemaakt, mogelijk heeft de warme winter er iets mee te maken. 

John Acke, opvangcentrum Malderen

Het is zeer uitzonderlijk dat er nu al jonge merels worden binnengebracht. "We mogen wel spreken van een  unicum", zegt John Acke. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt en het opvangcentrum bestaat al 34 jaar." Normaal worden de eerste jonge merels pas begin mei binnengebracht in het opvangcentrum. "Mogelijk heeft de warme winter of de klimaatverandering er iets mee te maken", besluit Acke. 

Meest gelezen