Nicolas Maeterlinck

Na het tekort van Vlaanderen: federaal niveau rekent zich rijk met windenergie, zegt Groen

Volgens Groen is de federale regering wel heel optimistisch bij de berekeningen over haar hernieuwbare energie voor 2020. De minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) zegt in een voorlopig rapport de federale doelstellingen te halen. "Maar zij neemt windmolens mee die er vandaag nog niet staan, en ze past rekenregels verkeerd toe", zegt Tinne Van der Straeten (Groen). De minister laat weten dat het rapport mogelijk nog wordt aangepast. 

"Je kan geen windmolens die er niet zijn meetellen in je doelstellingen." Volgens Kamerlid voor Groen Tinne Van der Straeten rekent de federale regering zich rijk op vlak van hernieuwbare energie. 

Eind vorig jaar moest België rapporteren aan Europa over hoe de productie van hernieuwbare energie in ons land zal evolueren in 2020. Dat gebeurde niet, omdat het federale niveau nog geen cijfers had.

In ons land moet elk gewest een deel van de hernieuwbare energie aanleveren. Op het federale niveau zijn windmolens op zee daarvoor een belangrijke bron. Vorig jaar leverden de Belgische windmolenparken nog 37 procent méér stroom dan in 2018. 

Groen komt nu naar buiten met een "ontwerprapport" van energieminister Marghem (MR). Daarin lijkt de federale regering haar doelstelling te halen. Maar, in een voetnoot staat dat er "geen rekening wordt gehouden" met "drie windmolenparken" die pas "vanaf 2021 volledig operationeel zullen zijn". Die opmerking komt van de administratie van de minister zelf. 

Volgens Groen vergeet Marghem ook een rekensleutel mee te tellen die "weersomstandigheden moet uitvlakken". En zo komt het federale niveau in totaal zo'n 1.400 GWh hernieuwbare energie tekort, of 18 procent van wat het federale niveau moet aanleveren. Ook Vlaanderen gaf eerder toe dat het zijn doelstellingen tegen 2020 niet haalt, Wallonië doet dat wel. 

"Er zijn dan drie opties", zegt Van der Straeten. "Ofwel ga je de energie­productie nog optrekken, of minder verbruiken. Daarvoor zijn we te laat. Ofwel betaal je de boetes (Vlaanderen riskeert een boete van 318 miljoen, berekende de SERV, red.). Ofwel reken je op hernieuwbare energie van Wallonië of koop je groene energie over van andere EU-lidstaten. Maar die contracten zijn niet op een week geregeld", waarschuwt het Kamerlid. 

Volgens minister Marghem zal het federale niveau "absoluut" de doelstelling halen, reageerde ze in "Villa Politica". "Hier gaat het om voorlopige berekeningen van mijn administratie. Berekeningen die ik nog moet valideren. Daaruit blijkt dat we de doelstelling federaal nog niet helemaal halen. We zullen zien hoe dat gecompenseerd zal kunnen worden met het overschot in Wallonië. Bovendien zullen de windmolenparken nog afgewerkt worden en is de hoeveelheid wind ook een parameter." Met andere woorden: we zullen wel zien op het einde van dit jaar.

De minister liet ook nog weten dat de eigenaars van de windmolenparken vandaag nog zullen worden gecontacteerd om te vragen of er een versnelling mogelijk is. Maar dat is zo goed als uitgesloten, zegt Annemie Vermeylen van het Belgian Offshore Platform. "De parken zijn al in een recordtempo gebouwd en het is volledig volgens afspraak gebeurd met de regering dat tegen 2020 deze parken op volle kracht zouden draaien. Er is een heel kleine marge: als het weer het uitzonderlijk toelaat, kan het zijn dat bepaalde turbines sneller geïnstalleerd kunnen worden."

Van aankopen bij andere lidstaten is er momenteel geen sprake, klinkt het nog bij de minister.

Videospeler inladen...

Meest gelezen